Blogg

Boknyheter i juni

Plötsligt blev det då sommar efter en minst sagt annorlunda vår och förlagen bjuder på ett stort smörgåsbord av boknyheter i juni. Favoriter, debutanter, spänning, romantik, skönlitteratur och fakta samsas med en och annan snyggt formgiven klassiker i nyutgåva. Här nedan syns ett urval av de böcker som ges ut i början av sommaren och Curtis Sittenfelds Rodham är utan tvekan den på förhand mest omtalade. Snackis eller ej, vilken bok ser du fram emot mest?

Recension: Brännaren av M. W. Craven

En kropp hittas brinnande i en av de många uråldriga stenringarna som präglar landskapet i Cumbria. Mordoffert är inte det första, men den här gången bär liket på ett personligt budskap till ordningsmakten. Någon har ristat in bokstäverna W P i den döde mannens bröstkorg. Kriminalkommissarie Stephanie Flynn ser ingen annan utväg än att kontakta den tillfälligt sudpenderade Washington Poe för att ta reda på vad han vet.

Washington Poe visar sig vara ovetande om saken, men han är snabb med att återgå i tjänst när han erbjuds chansen att bli en del av utredningen kring den så kallade Brännaren. Till sin hjälp får han en civilanställd kvinna vid namn Tilly Bradshaw. Hon visar sig veta allt om teknik, dataanalyser och statistik, men ingenting om sociala koder eller den verkliga världen. Poe tar henne genast under sina vingars skugga och tillsammans bildar de ett alldeles lysande radarpar.

Washington Poe är både butter och obstinat; kort sagt en mardröm för sina överordnade. Men tillsammans med Tilly Bradshaw, som är superintelligent men naiv, bildar hans aviga sidor ljuv musik. Det var länge sedan jag läste en deckare med så färgstarka och intressanta huvudkaraktär. M. W. Craven har verkligen hittat den perfekta dynamiken och även kontrasten mellan sina huvudrollsinnehavare och jag kan lätt se hur en hel bokserie byggs runt Washington Poe och Tilly Bradshaw. Det går inte att komma ifrån att de stjäl stora delar av showen.

Deckargåtan är dock välskriven. Hela hantverket känns habilt och M. W. Craven kan konsten att berätta en historia. Jag älskar också den typiskt brittiska humorn som är ett fast inslag och det känns uppfriskande att författaren lyckas väva in det elementet i en så allvarstyngd historia. Brännaren är en debut som visar upp den brittiska kriminalromanen från sin absolut bästa sida och det är med stor otålighet jag nu inleder min väntan på att uppföljaren kommer i svensk översättning.

Utgiven av: Modernista, 2020. I översättning av: Gabriel Setterborg.

Betyg: 4+ av 5

Recension: Grävlingen av Fredrik P. Winter

Varje år utser Grävlingen ett nytt offer, tar sig in genom golvet, dödar och för bort sitt byte. Cecilia Wreede och hennes kollegor vid Göteborgspolisen står handfallna inför seriemördares framfart. Det enda de vet är att han alltid slår till den 6 november och nu är de fast beslutna att äntligen ta honom på bar gärning. Problemet är att de inte vet var han kommer att slå till.

Annika Granlund jobbar som förläggare, men sedan förlagets storsäljande deckarförfattare Jan Apelgren försvann spårlöst har bokföringen börjat visa röda siffror. En dag hittar hon ett jordigt manuskript utanför förlagets port och efter bara några sidors läsning är hon fast. Det är Grävlingens egen berättelse och trots kontroverser är hon fast besluten att skapa en blodig bestseller som kan rädda både förlagets och hennes egen ekonomi.

Grävlingen är Fredrik P. Winters debutroman och här utlovas psykologisk spänning, något som i allra högsta grad levereras. Mystiken och obehaget hänger som en tung, jordig filt över hela berättelsen och jag är fast nästan omgående. Jag gillar tonen, upplägget och drivet. En bit in i handlingen börjar Annikas värld sakta att krackelera, för det är som att beslutet att publicera Grävlingens historia skapar dålig karma som slår tillbaka mot henne själv. Klaustrofobiskt är bara förnamnet, även om ploten i bokens andra halva kanske blir lite genomskinlig. Jag gillar dock författarens metod för att få in poliserna i handlingen, utan att göra en kriminalroman av det hela. Fredrik P. Winter flirtar både med skräck och internationella seriemördarthrillers, men framförallt visar han sig besitta en riktigt vass berättartalang.

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2020

Betyg 4 av 5