Blogg

Bästa deckarfynden på bokrean

Imorgon är det dags – årets stora bokrea går av stapeln! En högtidsstund då vi får chansen att utöka innehållet i våra redan sprängfyllda bokhyllor med nya fynd. Här har jag samlat mina 15 bästa tips på deckare som finns med på årets rea. Utbudet varierar, men de här böckerna hittar ni hos såväl Akademibokhandeln som hos Bokus. Så håll till godo, och se till att ladda upp med riktigt mycket spännande läsning!

Klicka på länken för att komma till min recension av respektive bok.

Sweet Lolita av Kicki Sehlstedt – Första delen i den hyllade spänningsserien om journalisten Aida Svantesson och kriminologen Kajan Berglund.

1794 av Niklas Natt och Dag – Uppföljaren till 1793 tar oss återigen med till ett historiskt Stockholm präglat av fattigdom och mörker.

En äkta man av Dennis Lehane – Ett måste för alla som älskar psykologiska thrillers.

Katharinakoden av Jørn Lier Horst – Den första boken i den nya Cold Case-serien, men William Wisting är fortfarande huvudperson och boken kännetecknas av den polisiära trovärdighet som vi sett från författaren tidigare.

Hantverkaren av Sharon Bolton – Häxkonster och mord skapar obehag i Sharon Boltons senaste mästerliga thriller.

Felsteg av Maria Adolfsson – Ett fynd för alla er som vill läsa den uppmärksammade Doggerlandserien från början.

Det som göms i snö av Carin Gerhardsen – En fristående thriller som är fylld av oväntade vändningar och som har älskats av läsarna.

Tre timmar av Anders Roslund – Ewert Grens är tillbaka i en ny kriminalroman där handlingen på ett skrämmande sätt speglar vår direkta samtid.

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson – Ett familjedrama i tre akter som riktar ljuset mot frågan kring vad vi är beredda att göra för våra närmaste.

Outsidern av Stephen King – En deckare med övernaturliga förtecken som bjuder på många hundra sidor underhållande läsning. En fest för alla som älskar Stephen King.

Råttkungen av Pascal Engman – En hårresande deckare som utspelar sig i ett rafflande tempo. Och om du inte redan har upptäckt Pascal Engman finns även första boken i serien, Eldslandet, på årets rea.

Hon som inte vet av Karen Cleveland – En riktigt vass psykologisk thriller där det amerikanska rikets säkerhet såväl som en enskild familjs liv sätts på spel.

Vintereld av Anders de la Motte – En iskall deckare med en lika avancerad som överraskande intrig.

Skamvrån av Sofie Sarenbrant – Psykisk ohälsa är temat i Sarenbrants senaste och allra bästa bok hittills. Förra årets röstades hon fram som årets deckarförfattare och serien om Emma Sköld är en storfavorit bland såväl läsare som lyssnare.

Silvervägen av Stina Jackson – Har du ännu inte läst boken som belönats med i stort sett alla priser en deckare kan vinna är det hög tid.

 

 

Ett kallt fall av Peter May

9789178931569_200x_ett-kallt-fall

Peter May är kanske mest känd för sin Lewis-trilogi där framförallt den första boken, Svarthuset, utmärkte sig och vann många läsares uppskattning. Nu satsar förlaget på att översätta en äldre serie som Peter May skrev innan det stora genombrottet här i Sverige och den första boken i serien om Enzo Macleod heter Ett kallt fall.

Handlingen utspelar sig i Frankrike med avstamp i Paris där Enzo Macleod bor tillsammans med sin dotter. Macleod har gjort karriär inom det rättsmedicinska fältet och hans namn skvallrar om att han har rötter både i Skottland och Italien, men han har på många sätt anammat den franska livsstilen fullt ut. När Enzo slår vad om att han med modern teknik ska kunna lösa några av Frankrikes mest spektakulära och ouppklarade mord blir han indragen i ett fall där en man försvann för drygt tio år sedan. Enzo misstänker att den före detta läraren vid elitskolan École Nationale d’Administration är död och hans farhågor besannas. Att spåra mördaren visar sig dock vara svårare och betydligt farligare än han först hade trott och tillsammans med några trogna vapendragare blir han tvungen att ge sig ut på en resa som tar honom runt i stora delar av Frankrike, men också ner i det slingrande nätet av katakomber under Paris gator.

Det står ganska snart klart att serien om Enzo Macleod är något helt annat än det vi har vant oss vid att läsa av Peter May och jag är inledningsvis ganska skeptisk. Ett kallt fall är skriven i en helt annan anda än Svarthuset och det märks att serien har drygt femton år på nacken, för mycket av den ”moderna teknik” som ska hjälpa Enzo i hans jakt på mördaren känns ganska daterad och är allt annat än sensationell med nutida mått mätt. Dessutom är Macleod något av en buffel som inledningsvis inte är helt lätt att fatta tycke för.

Efter ett tag händer det ändå något som gör att jag fastnar och tycker att berättelsen växer. Kanske beror det på att den första chocken över att Peter Mays berättarstil skiftar så markant har lagt sig. Men jag är också svar för de miljöer berättelsen rör sig i och alla de kulturhistoriska och på många sätt typiskt franska referenser som blir till ledtrådar i mysteriet höjer intrycket avsevärt. När boken väl är utläst känner jag att den trots allt inte var så tokig och att serien förtjänar fler chanser. Lyckligtvis kommer både del två och tre i svensk översättning under 2020, så det finns alla förutsättningar att få veta hur det ska gå för Enzo Macleod. För vadet han gav sig in i är långt ifrån avklarat trots att just den här mordgåtan är löst.

Utgiven av: Modernista, 2019. I översättning av: Leif Jacobsen.

Finns hos: BokusAdlibrisOmnible

Betyg 4 av 5

Döden i Galliac utkommer i mars 2020 och En kamp mot klockan släpps i juni 2020

Främlingen av Elly Griffiths

9789178930593_200x_framlingen

Clare Cassidy jobbar som lärare och är expert på engelsk litteratur. Hon har under hela sitt vuxna liv specialiserat sig på skräckförfattaren R. M. Holland och arbetar på skolan som är inrymd i hans forna hem. När en av hennes kollegor hittas mördad blir dock skräckstämningen högst påtaglig och polisens fynd av en lapp med citat av självaste R. M. Holland intill liket gör stämningen tryckt. Strax därefter hittar Clare också en mystisk anteckning i sin privata dagbok som gör henne iskall av fasa. Det verkar som att någon med en nära koppling både till henne och skolan har bestämt sig för att iscensätta ett dödligt skådespel som hade varit värdigt R. M. Holland själv.

Elly Griffiths har gjort stor succé med sin deckarserie om Ruth Galloway och presenterar nu nya karaktärer i en fristående bok. Tonen känns igen från hennes tidigare böcker, men innehållet är i övrigt helt annorlunda då Främlingen är mer av en psykologisk thriller är en regelrätt deckare. Handlingen återberättas ur tre olika perspektiv och händelseförloppet skiljer sig åt utifrån vems synvinkel vi tar del av. Just det greppet är jag måttligt förtjust i eftersom det leder till att vissa saker upprepas, men Elly Griffiths är förlåten då Främlingen har många andra förtjänster. Främst är det hennes sätt att göra en modern tolkningen av den gotiska skräckromanen med referenser till den typen av litteratur och ett spöklikt gammalt hus i centrum som får mig på fall. En kuslig stämningen infinner sig och driver mig att läsa vidare. Författarens variation i de olika berättarperspektiven är också en tillgång på så sätt att de skapar osäkerhet kring de inblandades drivkrafter; sanningen är subjektiv och vems version som ligger närmast det verkliga händelseförloppet är svårt att lista ut under läsningens gång. Det är också uppfriskande att läsa något helt nytt av Elly Griffiths där hon får chansen att visa okända sidor i kombination med de kvalitéer vi redan vet att hon har.

Utgiven av: Modernista, 2019. I översättning av: Clara Wiberg.

Finns hos: BokusAdlibrisOmnible 

Betyg 4 av 5