Blogg

Boktips: Bikupan av Sarah Crossan

Sarah Crossan är en irländsk författare som har gjort sig ett namn som författare av ungdomsböcker, men som nu har tagit steget vidare och skrivit sin första vuxenroman: Bikupan. Berättelsen handlar om den omöjliga kärleken mellan Connor och Ana som redan är gifta på varsitt håll, men som ändå faller för varandra och inleder en relation som varar i flera år. Så dör Connor i en olycka och en fälla gjord av sorg och skuld slår igen om Ana. Hon har ingen rätt att sörja, men kan inte undgå att bli förkrossad. Hon måste bära allt ensam och ser bara ett sätt att få utlopp för känslorna. Ana beslutar sig för att närma sig den som kände Connor bäst: hans änka Rebecca.

Bikupan är en originell och innovativ roman skriven på ett särpräglad sätt som bildar ett slags modernt versmått. Det är avskalat men även intensivt och omskakande. Det här är en roman som är ett måste för alla som älskade tonen i Normala människor av Sally Rooney.

Utgiven av Sekwa/Etta förlag, 2020. I översättning av Marianne Tufvesson.

Boktips: Valborgsmässoafton på Nytorps gärde av Gunnar Nirstedt

Som titeln antyder utspelar sig handlingen företrädesvis den sista april, ett datum fyllt av förväntningar och spirande vårkänslor. Men också en dag som likt många andra storhelger blottlägger ensamheten och många människors avsaknad av och uteslutande från en gemenskap, trots att de vid en första anblick befinner sig mitt uppe i ett större sammanhang.

Från den punkten flyter historien ut och bakgrunden kommer till liv, karaktärerna tecknas med precision och lyfter likt en relief från sidorna. Handlingen rör sig från stort till smått, från staden till den östgötska landsbygden. Kittet som håller allt samman och utgör oljan i det välfungerande maskineriet är språket, präglat av en tonalitet och rytm där allt harmonierar. Gunnar Nirstedts debutroman Valborgsmässoafton på Nytorps gärde är en bok för den som uppskattar finstämd romankonst av en författare med sinne för detaljer.

Utgiven av Modernista, 2020.

Boktips: Ödesryttarna – Spökhistorier från Jorvik av Helena Dahlgren

Den här fina boken av min Crimetimekollega Helena Dahlgren är en fristående del i serien Ödesryttarna, vilken utspelar sig i samma värld som spelet Star Stable. Med fantastiska illustrationer och en tät, spöklik atmosfär är det här passande läsning för läslovet och Halloween, eller för vilken mörk höstkväll som helst egentligen. Upplägget bygger på ett klassiskt grepp där den ena kusligheten efter den andra berättas runt lägerelden. Det ingen tidigare vågat prata om blir allt tydligare; Jorvik tycks vara hemsökt av det oförklarliga. Det har flera av Ödesryttarna själva fått erfara. Hästboken goes horror, skulle man kunna säga. Och det med besked.

Ödesryttarna: Spökhistorier från Jorvik av Helena Dahlgren är utgiven av Bonnier Carlsen. Målgrupp: 9-12 år.