Dags att sammanfatta bokåret 2020 och det blev trots allt en hel del läst, närmare bestämt 140 böcker. Det är inte helt lätt att utse fem favoriter bland alla dem, men efter en del övervägande är det trots allt dessa som har gjort starkast intryck:

▪️Där kräftorna sjunger av Delia Owens – en läsupplevelse som berörde och stannade kvar, väl värd alla de lovord den fått världen över.

▪️Säg inget om Lydia av Celeste Ng – en mångbottnad och komplex roman om identitet, utanförskap och prestationshets där alla komponenter vävs samman till en perfekt men ack så tragisk symbios.

▪️De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton – en hybrid mellan klassisk pusseldeckare och psykologisk thriller som inte liknar något annat inom genren och som med raffinemang och stilmässig elegans håller läsaren i ett järngrepp.

▪️Ödesmark av Stina Jackson – en spänningsroman som helt enkelt har allt!

▪️Himmel över Alaska av Kristin Hannah – en roman lika storslagen som miljön där den utspelar sig, med ett djupt underliggande tema om våld i nära relationer och svårigheten i att bryta sig fri från en destruktiv familj.

Några som hamnar strax utan för listan men som ändå är värda ett omnämnande är favoriterna Deadline av Rebecka Edgren Aldén, Hjärtlinjer av Brit Bennett, 300 grader av Pernilla Ericson, Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez, Lite död runt ögonen av David Ärlemalm, Änkorna av Pascal Engman och Det sista livet av Mohlin & Nyström.

Nu avslutar året med en annan fantastisk bok som kanske kommer återfinnas på nästa års lista: Samlade verk av Lydia Sandgren.

5 reaktioner till “Årets bästa böcker 2020

  1. Jag har inte gjort det tidigare, men i år har jag funderingar på att göra en topplista. Av dina har jag bara läst De sju morden på Evelyn Hardcastle och Ödesmark. Trots att jag gillade dem väldigt mycket så tror jag inte att någon av dem kvalificerar sig till min lista.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.