En händelse, men med flera versioner av händelseförloppet. Det är grunden för premissen i Camilla Grebes nya thriller där alla ljuger och begreppet ”sanning” blir allt mer subjektivt och svårfångat. Marias man visar sig vara någon annan än den hon trodde när de gifte sig, och hans dotter Yasmin är borta, död och försvunnen. Hennes egen son går in i tystnadens förlovade land och vägrar närma sig händelsen som slog familjen i spillror. Men tjugo år senare flyter sanningen upp till ytan, om än med några dykares hjälp, och även i ett läge där alla har valt att ljuga eller tänja på sanningen för egen vinning eller ett högre syfte står de klart att den oförvitliga sanningen alltid kommer ikapp människan.

Camilla Grebe har redan visat att hon är perspektivskiftenas okrönta drottning och den här boken står sig väl i jämförelse med tidigare fullträffar som Husdjuret och Dvalan. Mycket av spänningen ligger i det outtalade, i diskrepansen mellan de olika versionerna och den oerhörda lyhördhet författaren gång på gång visar prov på när det kommer till att gestalta människor och samhällsfenomen. Att skriva en berättelse som på många sätt faktiskt utspelar sig mellan raderna snarare än i den faktiska handlingen och att lyckas göra det med en tonsäkerhet som får varenda kommatecken att kännas bärande är en konst få författare behärskar. Med dessa grepp visar Camilla Grebe att hon tillhör inte bara den inhemska eliten, utan även det internationella toppskiktet när det kommer till spänningsförfattare.

Alla ljuger av Camilla Grebe är utgiven av Wahlström & Widstrand 2021.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.