Livet har varit tufft vilket har gett Asynja en hårdnackad attityd, men när dottern Snäckan föds förändras hennes värderingar. Asynja är uppfylld av det fantastiska lilla miraklet som är hennes dotter, men Eddie vill inte ändra på något i det allt annat än barnvänliga liv de lever. Han är fast i kriminaliteten trassliga garn, ska bara göra ett sista klipp innan han lägger av och rättfärdigar allt med de klassiska orden ”jag gör det ju för er skull”. Men när döden kommer lite för nära och Eddie hela tiden fortsätter välja sina egna affärer före familjen inser Asynja att hon står inför sitt livs svåraste val: hon måste sätta Snäckans säkerhet först.

Som natten är en uppslitande berättelse om destruktivitet och en ung kvinna som i och med att hon blir mor måste växa upp och börja ta ansvar. Samtidigt vill hon lita på Eddie, han är ju hennes stora kärlek och mannen som hjälpte henne ur det helvete hon växte upp i. När hon förstår att hon kommer tvingas bära hela föräldraansvaret själv, oavsett om han är närvarande eller ej, krossas hennes illusioner. Men det stannar inte där, för om hon stannar kommer Eddies val förr eller senare få konsekvenser som drabbar Snäckan. Och kan hon verkligen leva med det på sitt samvete?

David Ärlemalm har hittat en helt egen nisch någonstans i gränslandet mellan spänning och roman som spetsat med ett korthugget, modernt och exakt språk utgör grunden för en berättarteknisk originalitet som utmärker sig i den svenska litteraturen. Precis som i debuten Lite död runt ögonen utspelar sig boken på samhällets skuggsida och ger röst åt de allra mest utsatta som hamnar i kläm när konsekvenserna av missbruk och kriminalitet sprider sig likt ringar på vattnet. Perspektivet sätter det försvarslösa spädbarnet mitt i destruktivitetens skottlinje och resultatet blir en ögonöppnande och djupt gripande berättelse. Tanken på att Snäckan och alla barn hon represterar ger kalla kårar, men Som natten är också en varm roman om mod och oövervinnerlig kärlek som frodas trots karga förhållanden.

Som natten av David Ärlemalm är utgiven av Bokförlaget Forum, 2021.

En reaktion till “Som natten av David Ärlemalm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.