IMG_20191022_163617.jpg

Året är 1838 och Grace Darling bor tillsammans med sina åldrade föräldrar i en fyr vid den engelska Nordsjökusten. Hon när ingen önskan om att gifta sig, det enda hon vill är att fortsätta sköta fyren hon älskar över allt annat. Men att en kvinna skulle utses till fyrvaktare är inte sannolikt. När ett skepp förliser under en hård storm övertalar Grace sin far att de ska ge sig ut med båten och rädda de stackars själar hon siktat genom sin kikare. I efterhand hyllas Grace som en hjältinna, till och med drottning Victoria skickar henne ett personligt tackbrev för hennes insats. Uppståndelsen är stor och händelsen leder till att Grace får sitt porträtt målat av George Emmerson, ett möte som riskerar får den utstakade kursen i hennes liv att svänga kraftigt.

100 år senare, 1938, kliver Matilda Emmerson ombord på ett fartyg som ska ta henne över Atlanten. Hon har blivit gravid på ett sätt som henne irländska familj tycker är synnerligen opassande och ska skickas iväg till en släkting för att föda sitt barn. Matilda hamnar vid en annan fyr belägen utanför kustbandet vid Rhode Island där hon blir inhyst hos den kärva Harriet som inledningsvis är motvillig när det gäller att prata om sitt förflutna och familjens historia.

Fyrvaktarens dotter är en släktsaga som utspelar sig i två tider med exakt hundra års tidsrymd emellan. Berättarrösterna tillhör två generationer av kvinnor; Grace som drömmer om ett yrke som är förbehållet män och om en kärlek som tycks omöjlig, och Matilda som försöker bryta upp från sin konvenansbundna familj och samtidigt nystar i familjens historia. Berättelsen handlar om tidlösa ämnen som kvinnors kamp för att ta plats i männens värld, rätten att bestämma över sin egen kropp och att kunna leva sitt liv utan fördömanden, frågor som lever kvar även i vår tid och är därför lätta att relatera till. Det är en smula romantiserat och det är levnadsödena som står i fokus snarare än tidsskildringarna, men författaren lyckas ändå få med det väsentliga och fångar både det viktorianska England liksom det annalkande hotet om ett förestående krig 1938. Fyrarna spelar en stor roll och länkar på ett symboliskt sätt samman de båda berättelserna, samtidigt som författaren gör ett gediget jobb när det gäller att skildra driften av en fyr i äldre tider. Fyrvaktarens dotter är en förtrollande och upplysande läsupplevelse att älska från första till sista sidan. 

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2019. I översättning av: Birgitta Wernbro-Augustsson. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.