9789113096995_200x_dotter-saknad

Anna Jansson har skrivit en lång rad böcker varav serien om Maria Wern är den mest uppmärksammade. Nu byter hon skådeplats och introducerar en serie spänningsromaner som utspelar sig i Örebro med omnejd. I huvudrollen hittar vi Kristoffer Bark, kriminalinspektör och far till en försvunnen ung kvinna vid namn Vera.

Det har gått fem år sedan Vera försvann från sin möhippa som ägde rum vid Hampetorp, en liten ort vid Hjälmaren. Kristoffer plågas fortfarande av ovissheten, men händelsen har påverkat flickans mamma ännu värre och Anna Jansson skildrar på ett trovärdigt sätt hur förtvivlan tar sig olika uttryck från individ till individ. Kristoffer har dock inte gett upp hoppet helt, men framförallt är det ett definitivt svar på vad som egentligen hände den där sommarnatten som driver honom vidare. När Kristoffer Bark lyckas genomdriva att han ska utreda ett kallt fall kring en annan försvunnen kvinna är det med dubbla motiv. Han misstänker nämligen att det kan finnas ett samband med hans egen dotters försvinnande.

Anna Jansson guidar oss hemtamt genom Örebro, vidare ut över Närkeslätten och upp mot Kilsbergens höjder. Eftersom det är en stad jag själv är välbekant med är det extra roligt att se miljön genom författarens ögon, och Anna Jansson lyckas väl med att återge platserna hon beskriver på ett tydligt och skarpsynt sätt. Själva deckarintrigen är också intressant. Handlingen återberättas ur flera olika perspektiv och Anna Janssons sätt att skildra personerna hon beskriver med både värme och empati känns igen från hennes tidigare böcker, även om jag upplever den här historien som något mörkare än hennes tidigare verk. Psykologin spelar en viktig roll, både när det gäller mordmotiv och drivkrafterna hos dem som lämnats kvar. Dotter saknad är en rakt igenom välkomponerad deckare och trots att serien om Maria Wern (som fortsätter även den) ligger mig varmt om hjärtat är det riktigt uppfriskande att läsa något helt nytt av Anna Jansson.

Utgiven av: Norstedts, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.