IMG_20191003_170022.jpg

Vackra unga döda är den andra boken i serien Mitfordmorden och vi får återigen följa med till det ståtliga godset Asthall Manor. I huvudrollen finner vi även denna gång Louisa Cannon, familjens barnsköterska, och i övrigt kretsar handlingen främst kring den andra systern i barnaskaran, Pamela Mitford. Vid det storslagna firandet av hennes 18-årsdag närvarar hela den yngre generationen ur den engelska societeten och det blir årtiondets fest med alla 1920-talets karaktäristiska kännetecken. Festen slutar dock i tragedi när en av de manliga deltagarna under en skattjakt faller ner från ett kyrktak och avlider. När det uppdagas att den döde hade en koppling till tjänsteflickan Dulcie blir hon anklagad för mord, men Louisa Cannon är övertygad om att flickan är oskyldig.

Jessica Fellowes mordmysterium utspelar sig i den brittiska överklassens innersta krets och hennes sätt att skildra glamouren och den rådande tidsandan tillhör de främsta behållningarna med att läsa Vackra unga döda. Paljetterna rasslar och fransarna fladdrar när det fina folket festar loss och Jessica Fellowes berättar samtidigt något om den brytpunkt som mellankrigstiden innebär. Gamla stela konvenansregler luckras upp och en ny tid randas. Något som dock inte förändrats är de rikas förkärlek för att sopa skandaler under mattan och när ett dödsfall inträffar vill man gärna hitta en syndabock från de lägre stånden, trots att den döde i fråga knappast var något helgon. Louisa Cannon, som själv kommer ifrån knappa omständigheter, gör vad hon kan för att rentvå tjänsteflickan. Det faktum att vi får följa både herrskap och tjänstefolk skapar en slags balans som är till bokens fördel. Däremot är inte själva mordintrigen så spännande som jag hade hoppats på, men som historisk roman betraktad är ändå Vackra unga döda mycket underhållande läsning.

Utgiven av: Bokförlaget Polaris, 2019. I översättning av: Ylva Stålmarck.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.