IMG_20191003_165528.jpg

Adalbert Hanzon har passerat sjuttioårsstrecket vilket innebär att det väl egentligen bara kan gå åt ett håll, nämligen utför. Livets glädjeämnen är numera begränsade till de sporadiska groggkvällarna med grannen som alltid slutar i gräl och att hålla den nyfikna och beskäftiga kusinen på minst en armlängds avstånd. Till den dag då han ser sitt livs stora kärlek i kassakön på apoteket, vilket sätter Adalbert Hanzons hjärta i brand på nytt. För trots att han är en ytterst medelmåttig herre i övrigt så är Adalbert en man med starka känslor. Problemet är bara att han inte är helt säker på att det är rätt kvinna och han inser snart att han behöver förstärkning om han ska lyckas spåra henne.

Parallellt med efterforskningarna nedtecknar Adalbert en krönika över sitt liv och den kärlek som aldrig blev något med. Det är en färgstark berättelse om de slingriga vägar som ödet har tagit honom med på och som resulterade i ett fängelsestraff för ett halvt mord, eller hur man nu ska benämna det som Adalbert i svartsjukans hetta gjorde sig skyldig till. Hans krönika är ett försök att en gång för alla samla de minnen och intryck han har kvar från den tiden då det begav sig.

Håkan Nesser senaste bok är en lekfull och underhållande kriminalhistoria berättad ur ett ovanligt perspektiv. Det öde som har drabbat Adalbert Hanzon är i allra högsta grad pikant, men det är främst i det underfundiga återberättandet av historien som underhållningsvärdet ligger. Trots att Adalberts öde på många sätt gör honom till en udda fågel är han samtidigt högst ordinär och den pricksäkra skildringen av hans karaktär (eller snarare brist på sådan) får honom att framstå som ytterst skarp i konturerna. Berättelsen om Adalbert och hans liv som halvmördare liknar en modern skröna sprungen ur ett scenario där Adalbert Hanzon ger ordet otursförföljd ett ansikte. Håkan Nesser är i högform och berättarglädjen formligen dansar fram över sidorna.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.