nobel

Under dagen har årets nobelpristagare i litteratur offentliggjorts och eftersom inget pris delades ut under 2018 tillkännagavs även namnet på den pristagaren samtidigt.

Den polska författaren Olga Tokarczuk får Nobelpriset i litteratur för 2018 och österrikaren Peter Handke tilldelas 2019 års pris.

Dessa båda författare får nog anses vara ganska otippade val och namnen är troligen obekanta för många, men Olga Tokarczuk tilldelades förra året Man Booker International Prize för en bok som kommer på svenska hos Albert Bonniers förlag till våren med titeln Löparna. Det känns roligt att priset går till en författare som alltså är rykande aktuell i ett internationellt sammanhang. Däremot kan jag tycka att det känns lite synd att man väljer två pristagare från Centraleuropa när så många andra världsdelar redan är underrepresenterade. Att pristagarnas böcker i dagsläget är svåra att få tag i på svenska är inte heller ett sätt att öka intresset i ett läge där Svenska Akademin är så starkt ifrågasatt på hemmaplan. Däremot tror jag att både Peter Handke och Olga Tokarczuk står för intressanta författarskap som förhoppningsvis kommer bjuda på positiva överraskningar för de svenska läsare som ännu är obekanta med deras verk.

3 reaktioner till “Nobelpriset i litteratur 2018 & 2019

  1. Jag gissar att Handke inte är obekant i sin egen åldersgrupp, något av en generationsförfattare, tror jag. Har inte själv läst honom, eftersom jag inte är lika fördomsfri som nobelkommittéen har jag alltid tyckt att han är lite för politiskt belastad för min smak…

    1. Det är möjligt, men många vittnar om att deras bibliotek inte har något av dessa författare. Det kanske beror på var man bor. Nu kommer säkert Bonniers att komma med nytryck framöver, men det dröjer ju ett tag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.