IMG_20191003_100931.jpg

Den världsberömde detektiven Hercule Poirot har officiellt dragit sig tillbaka och är numera bosatt på landsbygden där han ägnar sig tid åt grönsaksodling och andra vardagliga sysslor, men när en rik dam i byn Kings Abbot dör under mystiska omständigheter och den välborne Roger Ackroyd strax därefter hittas död i sitt låsta arbetsrum kan Poirot inte motstå att ta sig an utredningen av det gåtfulla mordet. Hans slutledningsförmåga går som alltid bortom det uppenbara och de små grå cellerna hjälper honom att lösa det till synes omöjliga fallet. Lösningen finns i de små detaljerna, men det krävs någon som Poirot för att finna sambandet som avslöjar mördarens identitet.

Dolken från Tunis rankas som ett av Agatha Christies mästerverk och har bland annat kallats en av världens bästa kriminalromaner. Hercule Poirot står i centrum, men vid sin sida har han denna gång en landsortsläkare som genom sitt yrke och sin nyfikna syster tycks ha kännedom om allt som försiggår i den lilla byn Kings Abbot. Hur någon kan mörda en man som befinner sig i ett rum som låsts från insidan kan dock inte doktorn förklara, men det kan däremot Poirot. Dolken från Tunis kännetecknas av att den är uppbyggd efter pusseldeckarens klassiska koncept, men det finns också många andra detaljer att studera. Däribland märks den teknik författaren använder för att lura läsaren på avvägar, hennes sätt att rigga ridåer och framförallt metoderna som används för att skapa villospår och teckna karaktärer ur ett specifikt perspektiv. Boken är helt enkelt en ytterst genomtänkt och välskriven mordgåta där den sanna deckardrottningen Agatha Christie visar prov på en genial berättarteknik. Det är inte för inte som Dolken från Tunis räknas som banbrytande inom spänningslitteraturen.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2019. I översättning av: Gudrun Ullman. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.