9789100178581_200x_klickad

Doris arbetar som journalist och när det är dags att bevaka tillkännagivandena av vilka som tilldelas årets Nobelpris får hon i uppdrag att rycka in och sköta en av de större tidningarnas bevakning. När oroande händelser inträffar i Doris bekantskapskrets blir hon dock distraherad. En vän hon lärt känna under sina träningspass hittas död och Doris kan inte släppa tanken på att ett brott ligger bakom. Samtidigt som Doris gör vad hon kan för att undersöka väninnas mystiska död krigar hon också för sin bror som lider av schizofreni och nu hotar att trilla mellan alla samhällets stolar. Mediciner för den typen av sjukdomar är också ämnet för ett av de Nobelpris hon är satt att bevaka och när priset går till en forskare som är tätt knuten till Karolinska institutets egen verksamhet trappas spänningen upp. Plötsligt trycks allt i Doris liv kretsa kring det kontroversiella valet av Nobelpristagare.

Karin Bojs är välkänd som vetenskapsjournalist och författare till bland annat den Augustprisade fackboken Min europeiska familj: De senaste 54 000 åren. Nu har hon skrivit en deckare i vetenskaplig anda och det märks att Karin Bojs kan sin sak. Hennes förmåga att göra forskning och fakta lättillgänglig för den breda allmänheten kommer också väl till pass när hon skriver skönlitteratur.

Klickad är en riktigt spännande berättelse med bra driv från första till sista sidan. Doris är visserligen inte helt olik andra snokande journalister som råkat ramla över livsfarliga hemligheter inom spänningslitteraturen, men det specifika valet av bevakningsområde gör ändå att upplägget sticker ut. Boken kombinerar också spänningsmomentet med relevanta och aktuella ämnen på ett övertygande sätt. Karolinska får sig också en känga när de ställer till med ytterligare en skandal och delar ut Nobelpriset till en av sina egna medarbetare, vilket bidrar med en liten extra twist. Karin Bojs bjuder också läsaren på förtjusande Stockholmsskildringar som fångar stadens skönhet och charm på ett finstämt sätt. Sammantaget är Klickad en stilsäker  deckardebut som bjuder på en skarpsynt inblick i den moderna vetenskapens hjärta.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.