IMG_20190924_111157.jpg

En grav för två är den första delen i en helt ny serie av Norges deckardrottning Anne Holt. Vi får följa Selma Falck som har ett förflutet som elitidrottare och senare även som framgångsrik advokat. Jus nu befinner hon sig emellertid på botten och den enda som kan hjälpa henne att återta kontrollen över tillvaron är mannen som har krossat henne. När hans dotter, en av Norges mest framgångsrika kvinnliga skidåkare, anklagas för dopning ger han Selma en möjlighet att ta revansch i utbyte mot att hon lyckas rentvå den unga kvinnan. Selma Falck ser ingen annan utväg än att acceptera erbjudandet, men när en annan elitskidåkare strax därefter hittas död börjar hon inse att det är en mycket farlig värld hon har gett sig in i.

Det står ganska tidigt i berättelsen klart att Anne Holt har gjort grundlig research kring det norska skidlandslaget och verkliga dopningsanklagelser som framkommit under senare år. Hennes sätt att skildra den delen av historien känns mycket initierat och trovärdigt. Hon lyckas bra med att beskriva tävlingsnerven och prestationskraven, som ibland höjs av omgivningens förväntningar. Bitvis kan jag dock känna att det mycket specifika livet inom elitidrotten kanske beskrivs lite för detaljerat vilket gör att jag som läsare inte riktigt ser skogen för alla träden. Deckarintrigen kommer lite i skymundan och boken tappar lite i spänningsmomentet. Selma Falck förblir också ganska anonym, men hon är en lovande karaktär och det finns goda förutsättningar för att låta henne blomma ut och bli till en riktigt spännande personlighet i kommande böcker. Sammantaget har Anne Holt lyckats bra med att skriva en deckare som ger en unik inblick i elitidrottarnas vardag och det norska skidundret är en intressant värld att förlägga en deckarintrig i.

Utgiven av: Piratförlaget, 2019. I översättning av: Margareta Järnebrand. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.