IMG_20190909_115835.jpg

En ung kvinna försvinner och strax därefter påträffas hon död i en säck som kastats i vattnet. Fallet hamnar hos Christer Berglund och Petra Wilander med kollegor vid Hagforspolisen. Flickan var en del av skådespelarensemblen vid det årliga bygdespelet i Ekshärad, men premiären av pjäsen om urmakaren Johan Tinglöf blir efter dödsfallet inställd. Christer och hans kollegor gör vad de kan för att spåra mördaren, men fallet är mer komplicerat än de först tror och spåren leder ut i intet. Så länge motivet förblir okänt har de heller ingen chans att förutse om fler personer svävar i fara, men varslen kommer i alla fall. Det verkar som om sägnerna om det gamla golvuret som står hemma hos Petra och hennes son Hannes är sanna, för trots att urverket står stilla slår klockan strax innan ett nytt mord äger rum.

Precis som i de tidigare delarna i serien om Hagfors får vi också denna gång följa lokalreportern Magdalena Hansson, men hon tycks ha tappat stinget. Jobbet som journalist lockar inte längre och i takt med att tröttheten tar överhand känner hon sig allt mer som en belastning för familjen. Ninni Schulman skildrar med stor inlevelse hur Magdalena tycks sjunka allt djupare ned i en depression och hon belyser ämnet psykisk ohälsa på ett sätt som förhoppningsvis kan bidra till ökad förståelse, men också skapa igenkänning och en känsla av att inte vara ensam om det svåra hos den som drabbats. Även i övrigt tar polisernas privatliv en hel del av handlingen i anspråk och stundtals är det lite på gränsen till att deckarintrigen kommer i skymundan. Ninni Schulman är dock en lyhörd författare som skriver på ett inkännande och pricksäkert sätt om livets stora och små beståndsdelar, så inblicken i de olika karaktärernas vardag är ändå mycket läsvärd.

Mordgåtan i När alla klockor stannat är genomgående mycket spännande och jag blir extra förtjust i historien om Johan Tinglöf och golvuret som tycks varsla om ond bråd död. Gammalt skrock tänker ni, är det något att ha? Jodå, även i våra dagar kan ett sådant element skapa en riktigt obehaglig stämning och bidra med en tydlig röd tråd som knyter samman hela berättelsen. Det är just förmåga att växla mellan scener som framkallar gåshud och att beskriva en jordnära vardag som vi alla kan identifiera oss med som är författarens främsta styrka. När alla klockor stannat bygger också på flera teman som lockar till reflektion och eftertanke, vilket förhöjer läsupplevelsen. Ninni Schulman har återigen skrivit en deckare som placerar sig i det absoluta toppskiktet.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

En reaktion till “När alla klockor stannat av Ninni Schulman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.