IMG_20190924_110817.jpg

Oskuld är den andra boken om kriminologiprofessorn Kajan Berglund och journalisten Aida Svantesson som vi först lärde känna i Kicki Sehlstedts debut, Sweet Lolita. Den här gången handlar det om unga kvinnor som blivit kända profiler via sociala medier och Youtube. Bloggaren Linn har fått ta emot grova hot och är försvunnen sedan en tid tillbaka, men polisen står handfallen. Bristande insikt i den moderna tekniken försvårar deras utredning och Kajan Berglund, en kvinna som hänger med sin tid, kan inte låta bli att påtala detta för sin exman, som råkar vara polisens utredningsledare. Vi får även följa en annan ung kvinna som är en framgångsrik träningsinfluencer, men bakom den lyckade fasaden döljer sig en helt annan verklighet.

Den gemensamma nämnaren som genomsyrar den här boken är det hat och de kränkningar som för många unga kvinnor har blivit vardag. Tonen i sociala medier är minst sagt hätsk och här målar författaren upp ett skrämmande och tragiskt scenario där orden har förvandlats till handgripligheter och kvinnohatet som gror får alla fördämningar att brista. Historien känns obehagligt realistiskt och Kicki Sehlstedt har lyckats riktigt bra med att knyta samman berättelsens olika beståndsdelar till en spänningsroman som sticker ut och gör starkt intryck. Bokens andra halva är som upplagd för sträckläsning. Jag tycker även om bokens huvudkaraktärer, den frispråkiga Kajan Berglund och Aida Svantesson som försöker hitta en fungerande vardag som ensamstående mamma. De är ett otippat radarpar, men trots deras olikheter uppstår en spännande dynamik. I den här boken tar sig dessutom författaren tid att utveckla karaktärerna på ett intressant sätt, och hon gör det inte enkelt för dem. Oskuld är utan tvekan en av höstens bästa kriminalromaner och de viktiga teman som boken bygger på känns helt rätt i tiden.

Utgiven av: Piratförlaget, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg: 4+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.