9789137152011_200x_cold-case-forsvunnen

Försvunnen är den första boken i en ny serie polisromaner som behandlar kalla mordfall. I huvudrollen hittar vi Tess Hjalmarsson och handlingen utspelar sig i Skåne. Polisen arbetar i den här boken med en utredning kring en serievåldtäktsman. Den så kallade Valbymannen har tidigare varit aktiv i Köpenhamnsområdet men verkar nu ha tagit steget över sundet och sprider skräck bland Skånes kvinnliga befolkning. Tess och hennes kollegor i Cold Case-gruppen arbetar däremot med ett helt annat fall. De försöker fastställa vad som egentligen hände med en ung kvinna som försvann på Österlen i början av 2000-talet. En oväntad koppling till våldtäktsfallen får utredningen att ta ett stort steg framåt.

19-åriga Annikas försvinnande skildras här fiktivt, men baserar sig på verkliga händelser. Det kan vara en komplicerad balansgång att skriva skönlitteratur om verkliga fall utan att hamna för nära genren ”true crime”. Tina Frennstedt klarar den uppgiften bra och den verkliga bakgrunden ökar obehaget i de mest skrämmande scenerna en smula, men stör aldrig dramaturgin i berättelsen. Det är annars lätt att vilja krydda handlingen med för många korrekta fakta och detaljer på bekostnad av tempo och en tät intrig, men Tina Frennstedt skriver sig skickligt förbi sådana fallgropar.

Tina Frennstedt har många års erfarenhet som kriminalreporter och i Försvunnen använder hon sina breda kunskaper kring polisarbetets rutiner till att skapa en deckare som känns solid och faktamässigt väl underbyggd. Tess Hjalmarsson kallas förvisso Supersnuten inom de egna leden, men smeknamnet grundar sig snarare i hennes förmåga att se samband och kunna lösa svåra fall än att anspela på några övernaturliga krafter. Tess är en vanlig jordnära person som längtar efter barn, en dröm som dock ter sig avlägsen när kärlekslivet är komplicerat. För hennes kollega Marie är det tvärtom, hon har redan fler ungar än hon mäktar med men är återigen gravid. Karaktärerna är tydliga på ett sätt som får dem att stanna i minnet även efter att boken är avslutad och jag ser fram emot att följa Cold Case-gruppen även i eventuella uppföljare.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg: 4 av 5

4 reaktioner till “Cold Case: Försvunnen av Tina Frennstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.