9789177990550_200x_i-morkret

I mörkret är en den andra boken i serien om Adam Fawley och handlingen utspelar sig i den engelska universitetsstaden Oxford. En man har köpt en del av ett parhus och gör en obehaglig upptäckt under renoveringsarbetet. Det visar sig ett en kvinna och ett litet barn hålls instängda i den angränsande källaren som tillhör en äldre akademiker. Mannen visar sig lida av demens som gått längre än man först anar och hävdar envist att han inte vet något om hur kvinnan och barnet har hamnat i hans källare, men mycket pekar ändå på att han är skyldig till att ha låst in och utnyttjat kvinnan sexuellt, vilket har lett till att hon har fött barnet i fångenskapen. Misstankarna mot mannen stärks när kvarlevorna efter en kvinna som försvann flera år tidigare återfinns i området kring hans hus. Adam Fawley och hans kollegor förundras över att ingen har märkt att kvinnan och barnet fanns i huset, men så är den äldre mannen också något av en enstöring utan nära anhöriga. Fallet tycks därmed vara ganska solklart, men polisteamet har ändå svårt att fastställa mannens motiv. Kan det vara så att anledningen till att mannen hävdar att han aldrig har sett kvinnan i källaren  är att någon annan har låst in henne?

Cara Hunters första bok på svenska, Hemmets trygga vrå, blev en stor favorit hos mig under förra året och i den nya boken bygger hon skickligt vidare på berättelsen om huvudkaraktären Adam Fawley och hans kollegor, samtidigt som hon presenterar en intrig fylld av oväntade vändningar. Det går aldrig att känna sig riktigt säker i Cara Hunters värld, ingenting är vad det verkar att vara och motiven till brotten är ofta sprungna ur så svarta tankar att det är svårt att förutse det scenario författaren målar upp. Det är just det som gör Cara Hunters böcker så spännande, och du kan vara ganska säker på att hon med sin uppfinningsrikedom lyckas lura läsaren på villovägar mer än en gång.

I den här boken utvecklar författaren även sina miljöbeskrivningar och vi får se mer av Oxford. Även karaktärernas privatliv skildras, men deras angelägenheter tillåts aldrig konkurrera ut själva deckarintrigen. Jag gillar den balansen. Cara Hunter har även ett modernt sätt att skriva som skildrar vår samtid, hon kryddar sin text med sms, mejl, förhörsprotokoll och Twitterinlägg på ett sätt som gör att läsaren verkligen känner att berättelsen utspelar sig här och nu.

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2019. I översättning av: Jan Risheden. 

Finns hos: Bokus & Adlibris 

Betyg: 4 av 5

4 reaktioner till “I mörkret av Cara Hunter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.