9789100177348_200x_sma-eldar-overallt

Izzy är den yngsta dottern i familjen Richardson och hon har alltid betraktats som egensinnig. När familjens hus brinner ner till grunden får invånarna någonting att skvallra om då ryktet gör gällande att det är Izzy som har startat branden. Men hur kan något sådant hända i en välartad familj som Richardsons? Mamman, Elena, basar över familjen likt ett befäl i fält medan pappan gör karriär på det lokala advokatkontoret. De äldre syskonen, Trip, Lexie och Moody, presterar det som förväntas av dem, medan Izzy är obstinat och går sin egen väg.

Elena är en kvinna som trivs med att känna sig betydelsefull och hon missar aldrig ett tillfälle att framstå som en samhällets stöttepelare. För henne är en god gärning aldrig långt borta och hennes senaste projekt är den ensamstående mamman Mia och hennes dotter Pearl som går från att vara hennes hyresgäster till att inta en central roll i familjens vardag. Vid en första anblick kan den tillrättalagda ytan te sig perfekt, men elden blossar inte bara upp från ingenstans. Den är en direkt konsekvens av en händelsekedja där många människor har blivit sårade och i grunden förändrats. Orsakerna till branden är många och komplexa. Ett barn blir övergivet, misstag begås och gamla hemligheter flyter upp till ytan. Celeste Ng gräver djupt i karaktärernas själsliv och visar hur gnistan i konflikterna som uppstår mellan olika världar och värderingar skapar eldhärdar som är svårsläckta.

Små eldar överallt är en roman som uppmärksammats stort på hemmaplan i USA och som har erövrat läsarnas hjärtan världen över. Det är en väl sammansatt story som rullas upp och författarens förmåga att förmedla en så stor berättelse i ett relativt behändigt format imponerar. Boken är strax över 350 sidor, men när jag lägger den ifrån mig känns det som om jag just har avslutat en episk berättelse av betydligt digrare omfång. Celeste Ng besitter den där magiska förmågan att hantera orden så att de hela tiden blir självklara och relevanta för berättelsen och tecknar samtidigt skarpsynta porträtt av personerna i Shaker Heights. Alla karaktärerna växer fram och blir så tydliga att jag får känslan av att känna dem väl, trots att Celeste Ng egentligen bara delar med sig av väl valda fragment av deras liv. Små eldar överallt för tankarna till en mosaik där dessa små, små bitar fogas samman till en helhetsbild, och motivet både fängslar och berör på ett sätt som gör att boken kommer att stanna i mitt minne en lång tid framöver.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019. I översättning av: Anna Strandberg.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

8 reaktioner till “Små eldar överallt av Celeste Ng

    1. Det är ju en hel del vi tycker lika om, t o m betyget är ju identiskt! 😉 Jag tror den kommer stanna kvar länge hos mig också. Alla dessa val och konsekvenser, det finns så mycket i handlingen att reflektera över. Lite svårt att skriva om den utan att spoila något faktiskt … Ryktet säger att hennes första bok också ska översättas till svenska. Det ser vi fram emot!

  1. Jag var inte helt såld, på något vis så kändes den lite för snygg. Ordnad och stringent och väldigt välplanerad. Men samtidigt så sträckläste jag ju så visst tyckte jag mycket om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.