9789175454283_200x_paris-en-stads-historia

Det finns ett klassiskt talesätt som säger att alla vägar bär till Rom, men på många sätt är det Paris som kan betraktas som Europas huvudstad. Anna Thulin är journalist och har tidigare varit verksam för Sydsvenskan. Hon har tidvis bott i Paris och sammanfattar i den här boken stadens historia, men tipsar också om sevärdheter och undangömda turistmål.

Boken om Paris är en översiktshistoria som i korta och lättillgängliga kapitel berättar om staden vid Seines stränder. I början var det mest en lerig flodbank, sedan kom samhället att bli huvudstad för kungaättens Capets franska rike Redan under medeltiden blev Paris något av en metropol för lärdom och makt. Den franske kungen var inflytelserik och förmögen vilket ledde till att staden fick sitt renommé som centrum för lyx och mode, och även Tempelriddarorden hade sitt säte i Paris. Traditionen fortsatte och under 1600-talet upplevde staden ännu en guldålder då Ludvig XIV: s hov kom att utgöra mallen för hela västvärlden. Alla ville vara som Solkungen. Staden har senare även genomlevt revolution, blodiga kejsardömen och världskrig, men alltid rest sig ur askan och fortsatt vara ett favoritresmål för många nutida turister.

Anna Thulin avslutar varje kapitel med att tipsa om platser i Paris som minner om den tid avsnittet behandlar. På så vis kan boken fungera som en form av reseguide, eller kanske ett komplement till dessa. Boken sätter Paris huvudstad i fokus, men också i sitt sammanhang som världsmetropol och Frankrikes huvudstad. Thulin skapar också en röd tråd genom sin berättelse då hon i slutkapitlen gör kopplingar till hur Paris utvecklats till dagens stad. Jag kan känna att jag på sätt och vis hade velat ha lite mer av allt, men sett till bokens ambition tycker jag att den fyller sitt syfte väl som aptitretare inför en resa till Paris eller inspiration för vidare läsning om landets historia.

Utgiven av: Historiska Media, 2017.

Finns hos Bokus, Adlibris och Historiska Media

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Paris: En stads historia av Anna Thulin

  1. Å, den vill jag läsa! Särskilt på grund av det du skriver om att författaren tipsar om platser som minner om olika historiska perioder. Vi skall ju dit i sommar, jag borde läsa den här 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.