9789100175627_200x_offer-2117

Avdelning Q är tillbaka och den här gången är det Assads historia som står i fokus. Flyktingströmmarna över Medelhavet för en strid ström av människor mot Europa. Samvetslösa människor profiterar på andras olycka genom att sälja biljetter till vad de utlovar är en bättre värld. I ett nyhetsreportage ger media en okänd kvinna som inte klarat den mödosamma resan namnet Offer 2117, vilket blir en utlösande faktor som sätter ett flertal bollar i rullning. En spansk journalist ger sig ut på en resa genom Europa på jakt efter en terrorist, Assad tvingas möta sitt förflutna och hemma i Danmark ställs Avdelning Q inför en tickande bomb i form av en instabil yngling som hotar med att genomföra en masskjutning.

Offer 2117 bjuder på drygt 500 sidor spänning i toppklass och med alla de ovan nämnda ingredienserna blir det inte tråkigt för en sekund. Den ytlighet jag kände skepsis mot i Adler-Olsens förra bok Selfies är som bortblåst och den här gången är det en dagsaktuell och allt mer polariserad europeisk verklighet som ligger till grund för den historia Adler-Olsen berättar. Assads förflutna har länge varit en väl förborgad hemlighet och det är spännande att han den här gången får ta ett så naturligt steg framåt. Hans bakgrund broderas ut och bidrar till en mer heltäckande bild som blir trovärdig i och med att författaren har hittat ett värdigt sätt att kombinera skildringarna av mänskligt lidande med sin spänningsintrig, en inte helt lätt uppgift då det gäller att hitta rätt ton kring ett ämne där så många människor har verkliga trauman. Offer 2117 är i mitt tycke en av de bättre böckerna i serien om Avdelning Q i och med att författaren lyckas skriva både humoristiskt och behandla ett allvarstyngt ämne i en välavvägd samklang.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019. I översättning av: Helena Hansson. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.