9789177819943_200x_absoluta-bevis

Ross Hunter är en av Storbritanniens mest ansedda frilansjournalister och han har gjort många prestigefyllda reportage, bland annat en direktrapport från stridens hetta i Afghanistan. När han blir kontaktad av en man som vill ha hans hjälp att framföra bevis på att Gud helt säkert existerar tror Ross först att det är ett skämt, men mannen verkar seriös och han blir nyfiken. Ross börjar läsa igenom materialet mannen ger honom och söker upp personer i sitt kontaktnätverk för att höra deras åsikter om trovärdigheten i mannens påståenden. Han får rådet att låta det vara, för även om det skulle gå att säkerställa att Gud existerar ligger det inte i de stora religionernas intresse att framföra sådana bevis. Tvärtom, det är mäktiga organisationer Ross nu hotar att utmana, därför kan det rentav vara farligt att fortsätta skriva om ämnet. Kort därefter inser Ross vidden av det han har gett sig in på när mannen med bevisen hittas torterad till döds.

Absoluta bevis är en fristående berättelse som tar en helt annan inriktning än författarens tidigare böcker. Grunden för berättelsen är den eviga frågan kring Guds existens och författaren har gjort ett grundligt arbete när det gäller research kring teologiska frågor och tolkningar inom flera olika religioner. Om det gick att påvisa att Gud finns väcks såklart följdfrågan om vilken Gud som är den rätta. En och annan skeptiker kommer säkert att tycka att det religiösa innehållet är avskräckande, men Peter James gör inga försök att pracka på läsaren någon religiös åsikt, vilket är ett plus.

Texten är ganska tät och detaljerad men förblir ändå lättläst. Författaren anstränger sig för att läsaren ska få en så god och heltäckande bild av karaktärerna och de miljöer de rör sig i som möjligt, men utan att bli långrandig. Det är skickligt gjort och berättelsen är mycket underhållande, men ibland känns det som att Peter James tar ut svängarna lite väl mycket. Stilmässigt påminner det en hel del om Dan Browns böcker om Robert Langdon och uppskattar man den typen av böcker är Absoluta bevis ett riktigt fynd. 

Utgiven av: Modernista, 2019. I översättning av: Gabriel Setterborg.

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

En reaktion till “Absoluta bevis av Peter James

  1. Jaha. Nu blev jag faktiskt lite mindre sugen på denna. Hade ingen aning om vad den handlar om och nu blir jag tveksam. Jag som inte ens gillar hans böcker om Roy Grace…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.