IMG_20190828_135613.jpg

Det har gått mer än trettio år sedan Patricias yngre syster Madeleine lämnade hemmet i Charlottesville, Virginia, och reste till Sverige för att praktisera hos Frihetskyrkan i skånska Ljusskär. Det var sista gången hon såg sin syster, för Madeleine försvann spårlöst från det lilla kustsamhället och har aldrig hörts av. När Patricia en dag får ett anonymt brev som innehåller systerns halsband bestämmer hon sig för att resa till Sverige och en gång för alla försöka få veta vad som hände med Madeleine.

Ljusskär är en charmig liten ort där människorna står varandra nära. En samlingspunkt är Monas Bed, Breakfast & Books, ett litet hotell där rummen inspirerats av världslitteraturens alla bokpärlor. Mona har fullt upp med att få verksamheten att gå runt men är trots det fast besluten att fortsätta hålla ställningarna. Till sin hjälp har hon ett brokigt gäng väninnor som även är en del av hennes nyligen återinvigda bokcirkel. När Patricia checkar in på hotellet blir hon erbjuden att delta i samtalen kring den pågående boken. Hon tackar ja och snart flödar samtalen mellan väninnorna om allt mellan himmel och jord, men att börja gräva i det förflutna är däremot lättare sagt än gjort.

Relationerna står i fokus och livets glädjeämnen och sorger skildras i såväl stort som smått när vi får följa med till Bokcirkeln vid världens ände. Den har sin bas i ett litet samhälle vid den skånska kusten och Frida Skybäck fångar miljön på ett fint sätt och gör den till en naturlig del av berättelsen. Karaktärerna är genomgående oerhört fint tecknade och de väcker ett djupgående engagemang som gör det lätt att fastna för tillvaron i Ljusskär och aldrig vilja lämna den. Det var länge sedan jag läste en bok där jag kände en så påtaglig önskan att få fortsätta följa handlingen och bli en del av såväl bokcirkelsamtalen som provsmakningen tångbullarna.

Det förflutna knyts skickligt ihop med nutid när amerikanska Patricia Sloane söker svaret på vad som hände med hennes syster Madeleine och gåtan bidrar med ett spänningsmoment som höjer pulsen i Frida Skybäcks feelgoodroman. Svaret låter sig dock inte finnas omedelbart och längs vägen knyter Patricia nya vänskapsband bland de kvinnor som kretsar kring Monas Bed, Breakfast & Books. Patricia blir en del av den nystartade bokcirkeln och just den stora kärleken till litteraturen går som en röd tråd genom romanen. Frida Skybäck fångar själva essensen med läsandets förenande kraft på ett sätt som gör mig alldeles varm i hjärtat. Bokcirkeln vid världens ände är en bok som fullkomligt sprudlar av läs- och berättarglädje.

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

5 reaktioner till “Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.