IMG_20190602_142029.jpg

Pärlsystern är den fjärde boken i serien om De sju systrarna och turen har kommit till CeCe. Hon bestämmer sig för att resa till Thailand för att fundera igenom hur hennes liv ser ut för efter faderns bortgång upplever hon att den vilsenhet hon burit på hela livet har blivit mer påtaglig än någonsin. Hon har som alla de andra adopterade systrarna fått ledtrådar kring sitt ursprung. Spåren leder till Australien och den aboriginska urbefolkningen, men Cece är orolig för att hon inte är redo att möta det som väntar henne där.

Parallellt med den nutida berättelsen får vi även följa Kitty som lämnar Edinburgh för att resa till Australien drygt 100 år tidigare. Kitty följer med på resan som sällskapsdam åt en förmögen äldre kvinna, men finner kärleken och blir kvar. Hennes make Andrew har gjort sig en förmögenhet på pärlfiske utanför Australiens nordvästra kust, men samhället där de bor är primitivt och ett liv där är inte för den som föredrar bekvämligheter. Kittys make Andrew och hans tvillingbror är slående lika, men vitt skilda i sin personlighet. När Andrew reser söder ut för att ta hand om familjens affärer blir Kitty ensam kvar med sin son, svåger och sitt tjänstefolk. Hans avresa blir startskottet för en rad dramatiska händelser som kommer att förändra Kittys tillvaro i grunden och som även lämnar ringar på vattnet som sträcker sig till kommande generationer.

Pärlsystern är ett riktigt läsäventyr där handlingen utspelar sig i både nutid och dåtid och precis som i de tidigare böckerna skriver Lucinda Riley på ett sätt som är starkt beroendeframkallande. Trots bokens digra omfång är den lättläst och jag önskar nästan att den vore ännu längre eftersom de världar författaren målar upp är så färgstarka och fängslande. Den här gången leder släktbanden till den aboriginska urbefolkningen i Australien och jag tycker att författaren fångar krocken mellan landets ursprungliga kultur och de europeiska nybyggarna på ett sätt som gör den här boken till något mer än bara ännu en romantiserad släktsaga.

Den historiska delen tilltalar mig allra mest, men även berättelsen om Cece är läsvärd. Lucinda Riley skildrar en ung kvinnas sökande efter rötter och identitet på ett hänförande sätt och väver samman hennes levnadsöde med ett trollbindande historiskt drama. Den här berättelsen om en sagolik pärla och människorna som korsat dess väg hör utan tvekan hemma i det juvelskrin som rymmer vårens bästa romaner.

Utgiven av: Bazar förlag, 2019. I översättning av: Gabriella Andersson.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.