IMG_20190602_190341.jpg

En helt vanlig morgon vänds livet uppochned när Thelmas son blir påkörd av en lastbil. Hon klandrar sig själv, hade det inte varit för det där onödiga grälet om ingenting hade det kanske aldrig hänt. Louis hamnar i koma och läkarnas prognos är dyster. De ger Louis trettio dagar, om inga tecken på uppvaknande sker inom den tiden anses hans liv vara över.

Under den tiden kommer Thelma att förändras. Hon lämnar sitt krävande jobb och lägger all sin tid på att vaka över sin son. Men när hon hittar en anteckningsbok i hans rum där han har skrivit ned sina innersta önskningar finner hon ett annat sätt att vara honom nära. Thelma bestämmer sig för att genomföra alla de saker som Louis listat i sin drömdagbok i hans ställe. Eftersom han troligtvis aldrig kommer få chansen att uppleva dem själv blir det mycket känsloladdat.

Drömlistan är en fransk feelgood om det starka bandet mellan mor och son som blir till en form av hyllning av livet i stort. Vi får en tydlig inblick i Louis tankar och alla de funderingar som ryms i en tolvårig pojke. Hans önskningar är inte alltid helt kompatibla med mammans synsätt och livsstil, men Thelma sätter en ära i att göra saker och ting på det sätt Louis skulle ha velat. Samtidigt kommer hon också närmare sin egen mamma och relationen dem emellan börjar efter många år av frostighet tina upp.

Bitvis är den här feelgoodromanen riktigt stark och det är omöjligt att inte bli berörd av det tragiska scenario som målas upp. Att en tolvårig pojke berövas på chansen att leva och förverkliga sina drömmar kan te sig ganska nattsvart, men boken är skriven på ett väldigt finkänsligt sätt. När mamman börjar bocka av punkterna på drömlistan ändrar handlingen karaktär och stundtals glimtar även ett humoristiskt drag fram. Jag upplever dock berättelsen som en smula ojämn och den lovande nivå som inledningen ligger på håller inte riktigt hela vägen. Trots det är boken på alla sätt läsvärd och det är lätt att ryckas med av den känslosamma historia som berättas i Drömlistan.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. I översättning av: Sofia Nordin Fischer.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.