9789137153391_200x_se-mig-falla

Se mig falla är en noir-thriller där läsaren får följa med till Mallorca. Vi får följa Tim Blanck som har lämnat livet som utredare på ett svenskt försäkringsbolag och numera arbetar som privatspanare på den spanska medelhavsön. Strömmen av försmådda äkta män och rika européer som dragits vid näsan tar aldrig slut och uppdragen håller Tims tankar borta från den verkliga anledningen till att han befinner sig på Mallorca. Några år tidigare försvann hans tonårsdotter Emme under en semesterresa till ön och hoppet om att hitta henne har ännu inte övergivit Tim, även om hans liv är slaget i spillror.

Tim Blancks vardag som privatspanare tar oss med till en sida av Mallorca dit solens ljus aldrig når. Här tecknas bilden av ett korrupt och våldsamt samhälle där människor lever parallellt med den idylliska turistindustrin utan någonsin få en endaste smula från de rikas bord. Tim Blanck är dock en av dem som lever på de förmögna turisternas problem och hans senaste ärende där en rik äldre man misstänker att hans unga hustru är otrogen utvecklar sig till en dramatisk historia som kommer att försätta honom i fara.

Tim Blanck är bortom den punkt där han bryr sig om sitt eget väl och ve. Han lever främst för att hitta sin dotter, en kamp som de flesta i hans omgivning redan har gett upp. Kallentoft fångar desperationen och tragiken på ett stilfullt sätt när han berättar om en fars gränslösa kärlek till sin enda dotter. Det är även intressant att ta del av den skitiga och hopplösa sidan av Mallorca som boken skildrar, den ställer sig i skarp kontrast till semesterparadiset och bidrar till en mer nyanserad bild av den spanska ön. Mons Kallentoft har många gånger tidigare visat att han är en mästare när det gäller att skapa ett febrigt tempo och en suggestiv nerv. Se mig falla är inget undantag. Det är först den sista pusselbiten som får helheten att framträda och där visar Kallentoft hur oerhört genomtänkt och snyggt återberättad hans story faktiskt är.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

 

En reaktion till “Se mig falla av Mons Kallentoft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.