9789137153681_200x_drommen-runt-hornet

Lorna återvänder till sin hemstad Longhampton i hopp om att kunna överta och driva det lokala galleriet. Hon har alltid haft ett brinnande intresse för konst, men hennes senaste satsning i London slutade i ekonomiskt fiasko. Självförtroendet är därför en aning stukat, men en äldre dam vid namn Betty har läst Lorna en hel del om vikten av mod och värdet i att våga följa sin drömmar. När Betty avlider får Lorna ärva hennes tax Rudy och tillsammans tar de sig an livets prövningar.

Att driva galleri visar sig vara en utmaning, inte minst i en liten stad. Lorna försöker febrilt att övertala den lokala konstnären Joyce Rothery att hjälpa henne, men den äldre damen har dragit sig tillbaka från konstnärsvärlden. Hennes taggiga inställning till omvärlden kan endast mjukas upp av hundar och det är genom djuren som Lorna och Joyce trots allt finner varandra och blir nära vänner. Den lugna tillvaro Lorna hade planerat för i våningen ovanför galleriet blir inte heller som hon hade tänkt sig. När hennes vän Tiffany behöver någonstans att bo för en tid är hon endast den första i en lång rad av oväntade gäster, men den största överraskningen är ändå att Lornas ungdomskärlek Sam liksom hon själv har lämnat storstadslivet i London för att återvända hem och arbeta på föräldrarnas gård.

Lucy Dillon har skrivit en lång rad bästsäljande feelgoodromaner, ofta med hundar i centrala roller. Så är det även i den här boken där vi får följa den ängsliga taxen Rudy som tillsammans med sin matte lär sig att våga tro på sig själv. Drömmen runt hörnet är en varm och medryckande berättelse där läsaren får följa Lorna, en sympatisk huvudkaraktär som visar sig ha lätt att få god kontakt med äldre damer och den generationsöverbyggande vänskapen med Joyce är fin att läsa om. Lucy Dillon har också en sällsamt god förmåga att skildra huvudpersonernas känslor på ett trovärdigt sätt. Sorger och glädjeämnen blandas, som de ofta gör i verkliga livet. Lorna är inte en person som seglar genom tillvaron och lever sin dröm, tvärtom hamnar hon i svåra situationer och författaren fångar skickligt hennes känsla av besvikelse, sorg och maktlöshet. Ändå finns det något trösterikt över Lucy Dillons berättelse, för efter regn kommer oftast solsken och hoppet om en ljusare framtid för Lorna och de andra finns hela tiden där. Visst serveras en och annan klyscha, men Lucy Dillon undviker ändå de största fallgroparna och lyckas väl med att förmedla en hjärtevärmande berättelse som är lätt att tycka om. Drömmen runt hörnet är en finstämd historia som verkligen berör mig på djupet.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. I översättning av: Ann Björkhem.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Drömmen runt hörnet av Lucy Dillon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.