20181204_223032_0000.png

Dags för veckans topplista och den här veckan ska böckerna passa in på temat feminism, ett ämne som får allt större utrymme i litteraturen efter de senaste årens uppmärksammade #metoo-kampanjer. Vilka uttryck det tar sig i litteraturen varierar, och kanske vill du att just din topplista istället handlar om starka kvinnliga huvudkaraktärer. Tolkningen är fri. Här kommer fem böcker som jag tycker bör läsas som ett inlägg i debatten om feminism och jämställdhet.

  1. Kvinnor och makt: ett manifest av Mary Beard – Historikern Mary Beard utreder hur kvinnor under århundradena har tryckts ned och hindrats från att höja sina röster. Hon finner att en stor del av normer som påverkar samhället än idag går ända tillbaka till romartiden.
  2. Hustun av Meg Woitzer – Filmaktuell bok om en kvinna som har tröttnat på att stå i skuggan av sin make, som är författare. Under alla år har hon stöttat hans karriär på bekostnad av sin egen, utan ett endaste litet tack.
  3. Makten av Naomi Alderman – Dystopisk framtidsskildring där kvinnorna har tagit makten världen över.
  4. Barnvagnsblues av Ester Roxberg – Ingen renodlad feministisk skildring, men Barnvagnsblues handlar om livet som nybliven mamma och är relevant läsning för flertalet kvinnor.
  5. Haggan av Aase Berg – Vårens stora feministiska snackis är en bok som jag inte har läst ännu, men titeln är inspirerande. Framförallt är jag intresserad av hur författaren definierar begreppet hagga.

 

18 reaktioner till “Veckans topplista v. 8 – Feminism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.