B000335628_200x_dvalan-bok-signerad-av-camilla-grebe

Manfreds liv vänds uppochned när hans dotter ramlar ut genom ett fönster. Trots att hennes framtid är oviss där hon ligger nedsövd på sjukhuset måste vardagen på något sätt fortsätta och Manfred väljer ganska snart återgå till sin polistjänst. Han är en del av en utredningsgrupp som försöker klara upp morden på flera tonårspojkar De har alla återfunnits i Stockholms skärgård och dödsfallen tycks ha en koppling, både till varandra och till narkotikahandel. Samtidigt får vi följa Samuel och hans mamma Pernilla. Samuel är en ung man med dåligt omdöme. Han hamnar lätt i fel sällskap och när Pernilla tycker att han går över gränsen kastar hon ut honom. Samuel har inga pengar och ingenstans att ta vägen. Han har också gjort sig till ovän med en riktigt farlig typ vid namn Igor. Han söker sig ut i skärgården och hittar till sist ett enkelt jobb på en plats där han tills vidare borde kunna gömma sig. Men Samuel är naiv och tanklös. När faran kommer från ett oväntat håll är han helt hjälplös.

Camilla Grebe har gjort stor succé med sina psykologiska thrillers, inte minst med den förra boken i serien, Husdjuret, som utsågs till årets bästa deckare 2017. Den nya boken Dvalan fortsätter i samma anda och karaktärerna tillåts ta stor plats. De driver berättelsen framåt och vi får lära känna dem på djupet. Grebe lyckas ge dem individuella och karaktäristiska röster vilket förstärker intrycket av att personerna finns på riktigt. Du kan nästan känna deras närvaro och förutse deras reaktioner och tankemönster.

I kulisserna lurar själva intrigen, det motiv som kommer att utlösa en händelsekedja som är helt oförutsägbar. Författaren hittar en för läsaren död vinkel och där kan en högst obehaglig historia växa fram, en historia som när den väl blommar ut och får alla trådar att knytas samman är häpnadsväckande pricksäker och helt rätt i tiden. Tempot är inledningsvis långsamt, men ökar stegvis till en explosiv final. Camilla Grebe fortsätter att övertyga och visa att hon är en författare i en klass för sig själv.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2018. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

3 reaktioner till “Dvalan av Camilla Grebe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.