9789137151199_200x_vintereld

Det har gått drygt 30 år, men branden i den gamla dansbanan som kom att förändra Lauras liv gör sig fortfarande påmind. När hennes faster dör och hon ärver marken och stugbyn som fortfarande står kvar blir hon tvungen att återvända till Skåne. Hon tappade kontakten med fastern och har inte besökt platsen där hon spenderade en stor del av sin barndom på många år, men när hon kommer tillbaka är det som att tiden har stått stilla. Bekanta ansikten dyker upp och stämningen blir allt mer tryckt när Laura blir utsatt för olika övertalningskampanjer. Marken hon har ärvt är attraktiv och flera köpare slåss om hennes uppmärksamhet. Minnena från Lucianatten då dansbanan brann kommer också tillbaka och får Laura att börja fundera över vad som egentligen hände när en av hennes allra bästa vänner dog och hennes livs kärlek försvann utan ett ord.

Vintereld är en tät och välskriven deckare där det förflutna binds samman med den nutida berättelsen på ett sömlöst och naturligt sätt. Trots de många växlingarna blir tidslinjen aldrig otydlig. Redan där har Anders de la Motte lyckats med en stor bedrift. Greppet känns igen från de två tidigare delarna i Årstidskvartetten, Slutet på sommaren och Höstdåd. Liksom de båda böckerna är Vintereld helt fristående.

Berättelsen om Laura och de händelser som utspelade sig i hennes ungdom är skriven med både nerv och känsla. Ett mystiskt ljud eller en kvarglömd cigarettfimp kan tyckas som en minimal detalj, men i dessa små ting ryms ett obehag som sätter tonen för hela boken. För det är just att detaljerna skaver och lämnar en känsla av att saker inte står rätt till som skapar den hotfulla atmosfär som får läsaren att sitta som klistrad vid boksidorna. Resultatet blir spänning på högsta nivå, men författaren tar sig också tid att berätta hela historien och att fånga människorna som utgör dess mittpunkt.  Jag är imponerad av hur Anders de la Motte gestaltar sina karaktärer. Han visar hur Laura har utvecklats från en ung, osäker tonåring till en mogen och självständig kvinna, men när hon återvänder till den plats som har hemsökt hennes tankar i årtionden faller hon in i sin gamla roll och hennes yngre jag smälter ihop med den kvinna hon har blivit. Vintereld är oförutsägbar fram till sista sidan och näst intill perfekt skriven rakt igenom.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

2 reaktioner till “Vintereld av Anders de la Motte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.