9789164205643_200x_sweet-lolita

Matilda och hennes kompis Amanda är i tidiga tonåren. Pengar till smink, kläder och nöjen är ständigt en bristvara, men de har hittat ett enkelt sätt att tjäna pengar. Deras förkärlek för japanska, dockliknande Lolita-klänningar har visat sig vara en tillgång. En avklädd bild på en chatt kan generera tusenlappar via Swish. Men när männen börjar kräva att få träffa dem i verkligheten tappar de snart kontrollen över händelseförloppet.

Aida Svantesson har tidigare arbetat som utrikeskorrespondent, men numera slagit sig ned hemma i Sverige. När hennes syster Bianca hittas död i vattnet under mystiska omständigheter får hon kontakt med Kajan Berglund, professor i kriminologi. Kajan har varit handledare för Bianca och har insyn i hennes akademiska arbete med att kartlägga ett pedofilnätverk. Tillsammans börjar den omaka duon nysta i Biancas förflutna för att få veta sanningen om hur hon dog.

Sweet Lolita är den första delen i en planerad serie av spänningsromaner med två karismatiska karaktärer i huvudrollen. Aida Svantesson är journalist med italienska rötter och susar fram på Stockholms gator på sin vespa Dolly. Hon är viljestark och envis, hennes yrkesroll gör att hon inte drar sig för att avslöja obehagliga sanningar. Kajan Berglund är också hon en kvinna som tar plats inom det mansdominerade kriminologyrket. Hon är van att hennes ord är lag och blir ofta tillfrågad att agera expertkommentator i media. Båda dessa kvinnor skapar ett avtryck hos mig som läsare, de är färgstarka och ger mersmak. Det kommer bli intressant att se dem utvecklas vidare i fler böcker framöver.

Vi får också följa två flickor, 13 och 15 år gamla, som leker med elden. De har kommit på ett sätt att skaffa pengar, men förstår inte riktigt att de blir utnyttjade när de klär av sig framför webbkameran. Beteendet ger en kick i form av bekräftelse och uppmärksamhet, men efterlämnar ett stort svart hål av skam. När de stämmer träff med männen från kontaktforumet i verkligheten blir det riktigt farligt. Det är ett skrämmande, men verklighetsbaserat, scenario Kicki Sehlstedt målar upp. Temat för berättelsen ligger i tiden och för tankarna till #metoo-rörelsen. Sweet Lolita belyser hur lite föräldrar ibland vet om vad deras barn har för sig och hur lätt det är att ungdomar blir utnyttjade i den råa miljö som nätet ibland utgör. Författaren fångar hur händelserna nästan blir en form av självskadebeteende, där barnet dras med längre och längre i en nedåtgående spiral av skam och övergrepp. Kicki Sehlstedt lyckas riktigt bra med att kombinera nagelbitarspänning och allvar i din skönlitterära debut.

Utgiven av: Piratförlaget, 2018. 

Finns hos BokusAdlibrisAkademibokhandeln 

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Sweet Lolita av Kicki Sehlstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.