kicki-sehlstedt-2018-3.jpg

Foto: Anna-Lena Ahlström

Kicki Sehlstedt, journalist och kriminolog, är i dagarna aktuell med sin deckardebut Sweet Lolita. Läs recensionen av boken här

Berätta lite om din bok Sweet Lolita. Vad handlar den om och hur väcktes idén till att skriva den här boken?

Jag har som journalist stött på så många unga flickor som råkat ut för sexuella övergrepp, inte minst på nätet, och när jag själv blev mamma till två döttrar som närmade sig den digitala ålder, så började det här ämnet krypa under huden på mig. Det var svårt att släppa historier jag mötte på jobbet om hur ibland så unga som elvaåriga flickor fått några hundralappar för att visa brösten på Skype, och sedan utpressats att göra mer. Det fanns en ensamhet och övergivenhet i dessa flickor som utnyttjas i en ålder då man som mest söker bekräftelse, som fastnade i mig. Boken handlar om Matilda, tretton år, som är just en sådan flicka, och läsaren får följa med henne under en varm försommarvecka i Stockholm när saker och ting börjar gå riktigt, riktigt fel. Parallellt får läsaren möta Aida Svantesson, en journalist och före detta utrikeskorrespondent vars syster Bianca hittas mördad. I jakten på sanningen om vad som hänt systern tvingas hon göra upp med både sitt nuvarande liv och sitt förflutna. Spåren leder dem mot Biancas forskning som doktorand i kriminologi och de upptäcker en okänd och mörk sida av Stockholm. I sökandet får Aida oväntad hjälp från systerns handledare, den kvinnliga professorn i kriminologi, Kajan Berglund.

Du är utbildad kriminolog och har många års erfarenhet som journalist. För bokläsarna är du ändå kanske ett okänt namn, Sweet Lolita är ju din debutroman. Berätta lite om dig själv. Hur har vägen till att bli författare sett ut?

Jag har arbetat som journalist i arton år. Mitt första riktiga journalistjobb var på Kvinna-redaktionen på Aftonbladet, först som reporter och sedan som chef. Där föddes mitt intresse för brott mot kvinnor och synen på dessa brott, inte minst sexualbrott. Jag arbetade sedan under många år som nyhetschef på Aftonbladet, innan jag sa upp mig 2011 och läste en fil kand i kriminologi. Efter min andra mammaledighet blev jag tillbakalockad till journalistyrket då TV-programmet Brottscentralen startade. Jag har sedan dess arbetat som redaktör och sedan producent för Brottscentralen, men också gjort produktioner som t ex Helikopterrånet för SVT. Men skrivandet har alltid varit mitt främsta sätt att uttrycka mig, och för ungefär två år sedan bestämde jag mig för att ge mig själv en chans. Då tog jag några månader ledigt för att skriva grunden till Sweet Lolita.

Kvinnorna står i fokus och dina huvudpersoner kriminologen Kajan Berglund och journalisten Aida Svantesson är starka karaktärer. Vilka är de och hur såg processen ut när du skapade dem?

Mina huvudkaraktärer kommer från mina två världar, journalistiken och kriminologin.

Aida Svantesson är journalist i 35-årsåldern som ganska nyligen har kommit hem från många år utomlands där hon frilansat som krigskorrespondent. Hon är framgångsrik, men har det stökigt privat. Jag kände att den kvinnliga journalisten lätt blir en superhjälte i litteraturen och ville skapa en lite mänskligare karaktär, baserat på många starka yrkeskvinnor jag mött.

Kajan Berglund är en finlandssvensk kvinna i femtioårsåldern, skild och professor i kriminologi. Hon älskar att synas och höras, och trivs i tv-sofforna. Idén till henne grundar sig på den reaktion jag fick när jag började läsa kriminologi, många uttryckte halvt skämtsamt, halvt på allvar att jag borde bli den ”nya kvinnliga GW” Jag tror att den önskan bottnar i att många kvinnor längtar efter att andra kvinnor ska ta den platsen i offentligheten som han gör, och det inspirerades jag av när jag skapade Kajan.

Jag undrar också – en kriminolog och en journalist, vem av Aida och Kajan är mest lik dig själv?

Jag tror ingen av dem är så lik mig, även om det finns drag som jag lånat av mig själv. Däremot är de inspirerade av människor som finns i de miljöer jag befunnit mig i tjugo år. Sen kan jag ibland önska att jag var mer som Kajan, det hade varit kul.

Du skriver själv att den här boken tillhör historierna som måste berättas. Hur ser planerna ut, kommer det att bli en serie böcker?

Det är planen! Jag håller på just nu att skriva uppföljaren till Sweet Lolita. I den kommer läsaren att få lära känna Kajan mer och vad som gjort henne till den hon är, bland annat.

Sweet Lolita handlar om tonårsflickors utsatthet på nätet och svårigheten med att veta vad som faktiskt sker bakom barnens stängda dörrar. Bokens innehåll känns också mycket relevant efter höstens #metoo-rörelse. Hur viktigt är det för sig att skapa skönlitteratur som även innehåller ett starkt och tankeväckande budskap?

Superviktigt. Jag tror att jag måste känna att känna att det jag gör är angeläget på något plan för att kunna gå in i det på hundra procent. Den energin krävs för att orka skriva en bok.

Många har nog svårt att ta till sig att barn utnyttjas sexuellt på det sätt som beskrivs i Sweet Lolita, trots att ämnet behandlas regelbundet i media. I många fall sker det dock i det tysta. Hur farligt skulle du säga att det är för barn och ungdomar att vistas på nätet med ledning av den research du har gjort? Hur tänker du att man bäst ska hålla koll på sitt barn utan att kränka ungdomarnas integritet?

Vi måste vara medvetna om att våra barn kommer att kontaktas på nätet för sexuella syften. En undersökning som kom nyligen visar att varannan flicka blivit kontaktad på nätet av en vuxen man innan hon fyllt femton år, i sexuella syften. Hälften av dem uppgav att det hänt mer än sex gånger. Vanligast är att det sker på våra sociala plattformar som Instagram, Facebook och Snapchat. Det betyder så klart inte att ungdomar inte ska finnas där, det är ju en del av våra liv i dag. Men vi måste bry oss lika mycket om vad de gör, vilka de umgås med och var de är, när de är på nätet som när de är ute på stan. Och vi måste våga lägga oss i och prata med dem om det, och inte vara rädda för att diskutera även svåra ämnen som sex, övergrepp och att sätta gränser.

Slutligen – vilka är dina bästa lästips inför sommaren?

Har man inte läst Fatima Bremmers Ett jävla solsken om en av Sveriges historias mest fascinerande kvinnor och levnadsöden, Ester Blenda Nordström, måste man göra det. En annan bok som jag verkligen kan rekommendera är Flickorna av Emma Cline, som stannat hos mig sedan förra sommaren, och har vissa paralleller till Sweet Lolita. Själv har jag precis börjat på Zadie Smiths Swing time och är helt fast. I deckargenren ser jag väldigt mycket fram emot att läsa Pernilla Ericsons När du vänder dig om och Johan Ripås Skuggmakten.

9789164205643_200x_sweet-lolita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.