De senaste boksläppen från Bonnier Bookery har det gemensamma temat terror. I tre korta berättelser av Malin Persson Giolito, Anna Jansson och Jonas Bonnier sätter författarna ord på det ofattbara. De ger oss flera olika perspektiv kring hur terrorn fungerar och vad den gör med människor och vårt samhälle. Titlarna finns utgivna som ljudböcker respektive e-böcker.

Processen av Malin Persson Giolito

9789188704054

Youssuf är en mönsterstudent. Han pluggar juridik i Uppsala, är skötsam och ambitiös. Han är född i Sverige av utländska föräldrar, men det trauma som de upplevde när de flydde till Sverige för att ge honom och systern en framtid präglar fortfarande familjen starkt. Youssufs pappa mår inte bra, och han blir allt mer inbunden.

När ett terrordåd skakar Stockholm händer det ofattbara. Polisen griper Youssuf för misstänkt inblandning i attentatet. Han förstår ingenting, men polisen är inte benägen att lyssna. Över en natt vänds den trygga tillvaron i Sverige uppochned, och Youssufs familj blir aldrig den samma.

Malin Persson Giolito har valt att skildra terror genom den oskyldigt anklagade Youssuf och hans perspektiv. För polisen är han bara en i mängden. Fel hårfärg, fel namn, fel religion. För den enskilda individen däremot ödelägger upplevelsen i häktet en stor del av tillvaron. Youssuf kommer aldrig att kunna återgå till sitt gamla liv, han förblir killen som för ett kort ögonblick var en terrorist. Författaren skildrar processen Youssuf genomgår, från gripandet till frigivandet. Det är en berättelse om rättvisans gång, men också en form av modern tragedi som skildrar en ung människa som går miste om chansen att leva det liv han själv valt och kämpat för på grund av ett misstag. Terrordåden är trovärdigt skildrade och det finns en tydlig inspiration från de senaste årens händelser runtom i Europa.

Betyg 4 av 5


 

9789188704023

För dem jag älskar av Anna Jansson

Majken börjar bli till åren kommen och en av de stora ljusglimtarna i livet är när barnbarnet Emma kommer på besök. Emma har dock hamnat i en besvärlig situation, hon har lämnat sin pojkvän för en gift man och sedan insett att hon är gravid med sitt ex. I den gotländska sommarnatten håller dock ljuset problemen på avstånd och när Emma och hennes katt anländer är längtan äntligen över för Majken.

Liksom i övriga landet har orten fått nya invånare i form av asylsökande. Stämningen på boendet är dock tryckt, och två av de unga männen flyttar istället in på en gammal ödslig gård. Majken håller hårt på att man ska respektera andra människor, försöka hjälpa varandra och skapa gemenskap och gör sitt bästa för att hjälpa till att integrera de nya människorna. När Emmas katt slinker ut och Majken går till granngården för att leta efter den blir hon glad då hon ser att ungdomarna har investerat i konstgödsel. Nu ska det äntligen bli något odlat i Jakobssons gamla trädgårdsland igen. När hon senare får veta att det finns en bomb ombord på den Gotlandsfärja där också Emma befinner sig inser Majken att hon har misstolkat situationen på granngården grundligt.

Anna Jansson skämmer återigen bort oss med vackra miljöbeskrivningar från ett idylliskt Gotland. Kanske är det just det som gör situationen så skrämmande, att under den fridfulla ytan lurar ondskan. Författaren skildrar oron och den stora paniken när karaktärerna inser att det kommer att hända här, hos oss. För terror känns så avlägset. Det händer i Paris eller Kabul, på en plats långt bort. Inte här. Rädslan när du förstår att någon som står dig nära svävar i fara är förlamande. Det tillståndet fångar Anna Jansson i sin kortroman. Som motvikt finns också de syriska kvinnor som hjälper Majken att avslöja terroristernas verksamhet och de får utgöra en påminnelse om att inte generalisera efter ursprung.

Betyg 4 av 5


Läs också: Stockholm Odenplan av Jonas Bonnier, också en bok på temat terror.

9789188704092

4 reaktioner till “När terrorn blir på riktigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.