9789188447753_200x_brann-alla-broar

Liv har tappat gnistan. Karriären som finansanalytiker har gått spikrakt uppåt och jobbet är stressigt, men också motiverande. Liv har ofta känt att hon vill ro nästa affär i hamn, avancera, få mer ansvar. Nu vill hon bara gå och gömma sig. Det hektiska livet i Stockholms innerstad är pressande och blir stegvis för mycket. Liv bestämmer sig för att om det är så här livet ska se ut vill hon inte längre vara med, men hon ger sig själva tre månader för att avsluta allt. Bränna alla broar och lämna så lite besvär som möjligt till de anhöriga.

Liv börjar göra andra val. En dag går hon inte till jobbet, utan åker förbi sin ordinarie busshållplats. Det visar sig vara ett sätt att vidga vyerna. Hon träffar Sanna som snabbt blir hennes vän och får Liv att se omgivningen på ett nytt sätt. Det finns en annan värld där ute. Sanna är idealist, hon ägnar sin fritid åt volontärarbete bland hemlösa och att pryda Stockholms gator med konst som ska väcka debatt kring jämställdhet och normer. Liv följer med henne och sakta lättar mörkret.

Bränn alla broar är en riktigt vass debut som återspeglar vår samtid till perfektion. Siri Helle är inte rädd för att ta sig an de svåra frågorna kring livets mening och konsten att bli lycklig. Här finns tänkvärda reflektioner kring det moderna livet där allt från den perfekta karriären till den optimala Instagrambilden stressar oss. Många vill, medvetet eller omedvetet, visa vilket framgångsrikt och välordnat liv vi har. Men för Liv och många andra blir det istället en negativ spiral där bekräftelsebehovet kväver livsglädjen. Det finns många tänkvärda aspekter i Bränn alla broar och igenkänningsfaktorn är hög.

Boken är skriven med en stor dos humor och Siri Helle förmår verkligen plocka fram den dråpliga sidan av situationen. Samtidigt finns här också ett stort djup och tunga ämnen som psykisk ohälsa, utmattning och nedstämdhet ryms också. Det uppstår en finstämd balans som gör boken riktigt läsvärd då humorn kan vara ett sätt att hantera det svåra, utan att förringa allvaret. Det finns något tragiskt över att göra sig en grön smoothie man egentligen tycker är äcklig för att lägga upp en bild på Instagram som ska imponera på vännerna, men författaren lyckas skapa en träffsäker bild av scenen som blir en tankeställare utan att vara en moralisk pekpinne. Hon säger bara att så här gör vi, värderingen ligger hos läsaren. Bränn alla broar är en riktig liten pärla för den som gillar samtida romaner och jag är imponerad över hur Siri Helle hanterar berättarkonsten och de ämnen hon tar sig an.

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2018. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Bränn alla broar av Siri Helle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.