9789177791225_200x_min-syster

Irini och Elle skildes åt redan som små, men ändå har det alltid funnits ett starkt band mellan systrarna. De har träffats i smyg och trots att de är olika som natt och dag dras de till varandra. Det finns också en rivalitet emellan dem, Elle fick växa upp tillsammans med föräldrarna i ett stort hus medan Irini bodde hos sin faster och fick överta kusinernas avlagda kläder. Irini har alltid känt sig utanför och undanskuffad. Hennes handikapp i form av skolios gör att hon har haft det tufft i skolan och även där har vänner och gemenskap lyst med sin frånvaro. När mamman dör återvänder Irini till Edinburgh och tvingas möta sitt förflutna. Kanske kommer hon äntligen att få svar på alla hemligheter familjen döljer och förstå varför de skickade bort henne.

Michelle Adams debutthriller handlar om två systrar och med en komplicerad inbördes relation. Vi får snabbt en bild av Irini som den svåra, inbundna och korrekta systern, medan Elle är utåtriktad, vacker och impulsiv. Det är just det sistnämnda draget som gör henne livsfarlig. Elle känner inga gränser och kan göra vad som helst för att få sin vilja igenom. Det skapar en hotfull, irrationell och mycket tät stämning. Elle är en karaktär som tar allt syre från både sin fiktiva omgivning och från dig som läsare. Det vilar något suggestivt över berättelsen där Elle manipulerar människorna runt omkring sig, men även Irini gör en del ovanliga val och ställningstaganden. Författaren skapar en situation där du inte är helt säker på vems version av händelserna som är den sanna.

Min syster är en väldigt känslofylld berättelse där det förflutna ligger som ett tungt, svart moln över berättelsen. Jag har lite svårt att komma in i handlingen, det är så mycket som antyds och ligger strax under ytan i inledningen. Längre fram blir det riktigt spännande och det är en intressant skildring av en splittrad familj som trots klyftorna gör allt för att skydda varandra. Berättelsen växlar dock väldigt snabbt, både i handling och miljö, från dåtid till nutid, och ibland blir den en aning svår att greppa. En pigg debut med intressanta miljöer, men det finns också vissa detaljer som kunde ha ägnats mer omsorg.

Utgiven av: Lind & Co, 2018. Översättning: Hanna Svensson.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

 

 

2 reaktioner till “Min syster av Michelle Adams

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.