Bild

Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong handlar om tre olika personer som alla har det gemensamt att deras värld har brakat samman och de har hamnat i en tillvaro som de flesta inte skulle önska sig. De mår dåligt och skulle vilja att deras liv hade blivit annorlunda. Så kommer chansen.

Millie är osynlig. Hon gör allt hon bör, lever ett skötsamt liv, arbetar osv, men ingen lägger märke till henne. Så en dag när hon sover börjar det brinna i huset hon bor i. Hon får panik och väljer att hoppa genom fönstret. Då hon vaknar upp på sjukhuset och de frågar henne om hon minns något ser hon sin chans. Ingen har hört av sig eftersom hon saknar kontakt med släkt och vänner och för sjukhuspersonalen är hon en okänd människa. Hon säger att hon har förlorat minnet, att hon inte vet vem hon är. För nu finns chansen att skapa sig en ny tillvaro. Hon får erbjudande att bo på ett ställe som ska hjälpa henne att hitta tillbaka till sig själv, och antar erbjudandet.

Mike är hemlös. Han sover där han kommer åt. Super. Tänker på tiden innan han deserterade från det militära och fortfarande var en aktad man. Så hamnar han i bråk och får mjälten sönderslagen. Sjukhuspersonalen säger att de vet en man som kan hjälpa honom på fötter. För nu är de dagar slut då han kan klara livet på gatan. Hans hälsa kräver att han skaffar sig ett anständigt liv.

Mariette är lärarinna. Hennes elever skapar ett rent helvete för henne. Hennes man är politiker. Han gör allt för att skjuta hennes självkänsla i sank. Hennes barn ser mest på henne som en städerska och husföreståndarinna. Så en dag går en av de mest provocerande eleverna ett steg för långt. Mariette ger honom en örfil så han ramlar ut för en trappa och skadar sig. Ingen förstår vad det har flugit i henne och hon skickas till psykvården med förklaringen att hon måste ha blivit överansträngd. Väl där får hon erbjudande om att rekreera sig i lugn och ro, och detta skall ske hos Mirakelverkstaden. Hon tackar ja.

Det är så deras vägar i olika utsträckning kommer att korsas. För det är hos Mirakelverkstaden som dessa trasiga människor hamnar. Det är en idyll. Man hjälper människor som hamnat fel i tillvaron att komma till rätta med sina problem. Man ger dem en skräddarsydd lösning. Allt på ideell väg. Men är det inte för bra för att vara sant? Och vilken typ av skuld har man egentligen att betala tillbaka till Mirakelverkstaden då de gett det som inte kan köpas för pengar?

Valérie Tong Cuong har skrivit en bok med mycket svärta. Jag tycker till en början att det är ganska jobbigt att läsa om dessa individer som det gått illa för. Men hon gestaltar dem väl. Särskilt lärarinnan som är färdig att gå i väggen, men som ingen tror på då hon försöker förklara sin situation väcker min medkänsla lite extra. För så kan det säkert vara ibland, att omgivningen tycker att man klagar i onödan fast man själv känner att saker och ting är övermäktiga.

Ett plus i betyget är att det inte svävar iväg för mycket, vilket ibland franska romaner gör. Hon har också ett rappt och direkt språk. Hon säger det som hon vill ha sagt rakt ut, utan en massa krusiduller och det tycker jag passar den här berättelsen bra. Dessutom är den moraliskt tänkvärd. För hur betalar man egentligen en skuld som inte kan betalas? Och vad är priset för att hjälpa sina medmänniskor i dagens krassa samhälle?

Boken finns hos Adlibris och Bokus.

Betyg 3 av 5

13 reaktioner till “Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong

  1. Jag tyckte också om boken och håller med om att författarens språk passade väl ihop med denna berättelse som väcker tankar men aldrig blir en snyfthistoria (tack och lov!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.