Elin Boardys nya roman tar oss med till Berlin under 1920-talet, en plats där nydanande vindar blåser och den dekadenta frigjordheten förskräcker de borgerliga reaktionärerna. Hit kommer Hedvig, en ung, sökande kvinna från Göteborg. Den frigjordhet hon möter inspirerar och vidgar hennes vyer. Hon möter kärleken i alla dess former och hittar sätt att bryta sig loss från förväntningar och konventioner. Men samtidigt är hennes nya liv en slags parallell verklighet och frågan är om Hedvig kommer att kunna stå emot när familjen där hemma försöker strama åt tyglarna och stoppa tillbaka henne i den form de anser henne vara född till att leva i.

En av de stora behållningarna med den här boken är tidsandan och skildringen av 20-talets Berlin, en smältdegel av människor från olika samhällsklasser, nationaliteter och politiska läger där den nya tidens frihetsideal blivit en ledstjärna efter att den gamla samhällsstrukturen lukrats upp. Hedvig är på många sätt den optimala karaktären om man vill skildra den här världen, för hon är ung, oerfaren och tar lätt till sig av de intryck som översklljer henne. Visserligen hade jag gärna sett mer av Berlin och Winterfeldtplatz med dess omgivningar, men fonden är ändå välgjord. Likaså gestaltningen av det som väcks till liv inom Hedvig, för tankarna kring livets orättvisor, vem som satt upp reglerna hon förväntas efterleva och den för tiden förbjudna längtan efter frigörelse finns redan inom henne, redo att blossa upp när de kommer i kontakt med det syre som atmosfären i 20-talets Berlin utgör. Jag hade gärna sett att Elin Boardy hade vågat dyka ytterligare en nivå ner i det mänskliga fördärv som flera av karaktärerna tampas emot, men på det hela taget är Nätterna på Winterfeldtplatz en välgjord roman om en livsglädje som spirar och gror, trots de politiska orosmoln som vid tiden hopade sig i ett skrämmande snabbt tempo som inte är helt olikt det vi ser i vår egen samtid.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2020

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.