Beatrice är berättelsen om ett spädbarn som försvinner från sitt hem i Karlstad och Charlie Lager lämnar Stockholm för att utreda fallet. Kopplingen till hennes hemtrakter i Gullspång finns med även i den här boken, som är den tredje i serien. Flickans föräldrarna kommer ursprungligen från det lilla brukssamhället på gränsen mellan Västergötland och Värmland, och svaret på vem som tagit barnet och motivet till den handlingen tycks finnas just där.

Lina Bengtsdotter har de senaste åren gjort stor succé med sina tidigare böcker, Annabelle och Francesca. I Beatrice är en ny flicka i centrum och även denna gång kretsar handlingen kring själens mörker och de avgrundsdjupa hål som ibland uppstår i det mänskliga psyket. Flickors och kvinnors utsatthet är en av grundbultarna och ofta finns en tydlig koppling, tragedierna är sprungna ur orättvisor och övergrepp.

Charlie Lagers eget mående och den svåra balansgången för att behålla livet på rätt köl tar även fortsättningsvis stor plats och författaren väver samman det segmentet med den aktuella handlingen på ett sätt som gör att Charlie alltid blir berörd och involverad på ett personligt plan. Hennes förmåga att uppslukas av händelseförloppet smittar av sig till läsaren, men den här boken når inte riktigt upp till samma nivå som de två tidigare. Allt känns lite tunnare i jämförelse med den nivå Lina Bengtsdotter skämt bort oss med tidigare, men Beatrice är ändå en läsvärd, bitterljuv kriminalroman som är både känslomässigt engagerade och suggestivt spännande.

Utgiven av: Ester Bonnier/Bokförlaget Forum, 2020.

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.