Ur askan är en spänningsroman som till största delen utspelar sig i de vackra trakterna kring Ulvön utanför Höga kusten. Huvudpersonen Fredrik Fröding överlevde Estonia-katastrofen, men fick sitt liv slaget i spillror. Numera tampas han med ångest och tablettmissbruk. När han tror sig se sin döde bror Niklas i Stockholm tillsammans med hotellägaren Adam Ceder rivs de gamla såren upp, men han hinner aldrig konfrontera Ceder innan denne påträffas mördad. Därefter går det snabbt utför. Fredrik anklagas för att ligga bakom mordet, men han får en oväntad allierad i Sofia Hjortén. Även hon är ett ansikte från hans förflutna, men även en av poliserna från Örnsköldsvik som ska utreda mordfallet.

Ur askan är Lina Areklews deckardebut och det är en väldigt stabil och raffinerad sådan som lätt hade kunnat tas för ett verk av vilken erablerad spänningsförfattare som helst, för övrigt en grupp som Areklew med all sannolikhet snabbt kommer sälla sig till. Med intagande miljöbeskrivningar, en stark intrig och intressanta karaktärer som ledord skriver hon fram en berättelse där både själ och hjärta ryms, för det märks att författaren brinner för sin historia och har lagt ned mycket arbete på att få till sina vändpunkter och slå an en fängslande ton. Lina Areklew lyckas och är definitivt ett nytt namn inom spänningslitteraturen värt att hålla koll på.

Utgiven av: Strawberry förlag/Bazar förlag, 2020.

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.