När Hannas mormor skadar foten går sommarresan till Frankrike om intet. Istället bär det av till Storsjöhöjden i Jämtland. Mormor trilskas och även i övrigt är sig det mesta likt. Den ljusa norrländska sommarnatten kastar ett nostalgiskt sken över bygden som får Hanna att tänka tillbaka på sin ungdom. Men det är inte bara den högt stående solen som värmer, utan även tanken på att återse ungdomskärleken Mattias.

Så lätt kunde det ha varit att hitta lyckan, men Juni, juli, halva augusti bjuder på förvecklingar och komplikationer. Mattias har en dotter, driver lantbruk och är djupt rotad i sin hembygd. Hanna bor i Stockholm och vill till en början knappast ens besöka Mattias gård av rädsla för att behöva träffa den olidliga brodern Frank. Men så är olyckan framme och allt ställs på sin spets. Nu måste Hanna bestämma sig för var hon hör hemma.

Sommarflirtar i all ära, men Juni, juli, halva augusti är så mycket mer. Marie Louise Marc skildrar livet i glesbygden och alla de vägval Hanna ställs inför med både intensitet och värme. Historien återberättas med glimten i ögat och mormodern är en på alla sätt fenomenal karaktär, men här finns också ett allvar och en respektfull sida som författaren på ett skickligt sätt växlar om till när orosmolnen hopar sig. Det är en feelgoodroman som är lätt att ryckas med av – och nästan omöjlig att släppa. Juni, juli, halva augusti strålar ikapp med det norrländska sommarljus som är signifikant för Jämtland och bokens medelpunkt Storsjöhöjden.

Utgiven av: Printz Publishing, 2020.

Betyg 4+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.