En kvinna hittas mördad i en fontän mitt i centrala  Köpenhamn. Hon förefaller ha avlidit till följd av blodförlust, och de märkliga symertiska skärsåren på hennes kropp för tankarna till äldre tiders medicinska teser med rötter i antiken, där tron på att kroppsvätskorna behövde regleras för att få människan i balans styrde behandlingsmetoderna.

I Glasvinge är Jeppe Kørner ensam om utredningen då hans kollega Anette Werner är föräldraledig. Hemma i lägenheten klättrar Anette på väggarna, moderskapet är inte alls vad hon tänkt sig. Ganska snart blir därför även hon involverad i fallet när hon inte kan avhålla sig från att följa upp en och annan ledtråd.

Glasvinge är den andra boken i Katrine Engbergs Köpenhamnsserie som ges ut på svenska. Det är på många sätt en typisk skandinavisk deckare konstruerad efter klassiskt recept, men Katrine Engberg gör det bra och Glasvinge har det man kan önska av en bok i den här genren. Spänningen är hela tiden närvarande. Temat som handlingen utgår ifrån kretsar kring människor i beroendeställning och deras utsatthet. När den psykiska ohälsan och olika typer av mentala handikapp tar överhand hoppas vi att det finns hjälp att få, men i Glasvinge blir dessa individer offer i dubbel bemärkelse. Det är en premiss som engagerar och berör.

Utgiven av: Bokförlaget Forum/Ester Bonnier, 2020.

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Glasvinge av Katrine Engberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.