Nattsångaren är den första boken i serien Ölandsbrotten. Här får vi följa Hanna Duncker, polisen som lämnar ett storstadsliv hon aldrig riktigt har kunnat med för att återvända till sina hemtrakter, vilket sker i samband med att hennes pappa går bort. Men att komma hem är inte okomplicerat eftersom fadern avtjänat ett fängelsestraff för mord. Händelsen tycks i omgivningens ögon färga av sig och svärta ned även Hanna. Rykten sprids med vindens hastighet och många är snabba med att döma. Det vet hon redan på förhand.

Att sticka ut och stå utanför gemenskapen i ett litet samhälle är aldrig smärtfritt och det är också ett tema som berörs i själva deckarintrigen. Det första brottet Hanna är med och utreder handlar om en pojke som hittats mördad och Johanna Mo beskriver händelsen på ett sätt som gör att förlusten av en så ung människa griper tag på ett sätt som går utöver det vanliga inom deckargenren. Den femtonåringe Joel gestaltas som en sökare som haft svårt att hitta rätt i en tillvaro där alla ska stöpas i samma form. Kopplingen till Hanna Dunckers egen historia och det faktum att Joel är son till en kvinna som en gång tillhörde hennes närmaste vänner gör att ärendet blir väldigt personligt.

Nattsångaren är en ganska lågmäld deckare såtillvida att det är det mänskliga som står i fokus snarare än våldet. Johanna Mo tecknar sina karaktärer med precision och tar sig tiden att skapa porträtt som är både mångfacetterade och djupa. Spänningen som växer fram är av den typ som uppstår när sidorna inte innehåller en enda död mening, för sättet på vilket författaren skriver är oerhört följsamt. Varje ord känns genomtänkt. I Nattsångaren har Johanna Mo verkligen hittat rätt, på alla plan, och skapat en finstämd men samtidigt medryckande berättelse om människoöden som berör.

Utgiven av: Romanus & Selling, 2020.

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.