Hilda drömmer om en karriär som kock, men hennes jobb i ett skolkök är på många sätt den direkta motpolen. Hon tar också städjobb för att dryga ut sin hushållskassa och det är på ett av dessa uppdrag hon för första gången möter Rasmus, mannen som under många år har varit hennes stora idol. Numera är dock dansbandssångaren på dekis, även hans karriär har stagnerat och han har även nyligen blivit dumpad.

Ödet vill att Rasmus och Hilda möts igen. De är inbokade på samma vinkurs i Toscana, men pensionatet som skulle ta emot dem brinner ned och sällskapet nås på flygplatsen av beskedet att de istället ska genomföra kursen i den lilla staden Öregrund. Det blir en omtumlande tid där många nya band knyts, men deltagarna får också tid att rannsaka sig själva och den riktning deras liv har tagit.

Christoffer Holst är tillbaka bland feelgoodromanerna och presenterar här ett färgstarkt men ändå naturtroget persongalleri som är lätt att fatta tycke för. Historien är medryckande med ett snärtigt språk fyllt av finurliga formuleringar, och här finns också en passionerad glöd för mat och människoöden som genomsyrar hela berättelsen. Någon kanske tycker att det blir en aning förutsägbart, men själv tycker jag att det finns en sorts njutbar trygghet i att saker och ting faller på plats som man har tänkt sig. Solsken och parmesan är verkligen en feelgood i ordets rätta bemärkelse för här bjuds på skratt, tårar och vin i en kombination som efterlämnar ungefär samma varma känsla som en lyckad kväll i goda vänners sällskap.

Utgiven av: Lovereads by Forum, 2020.

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Recension: Solsken och parmesan av Christoffer Holst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.