Foto: Stefan Tell

Berätta lite om din spänningsdebut Den röde hanen. Vad handlar den om? 

▪️Man får följa en utryckningsgrupp på Östermalms brandstation, märkliga och många gånger livsfarliga händelser drabbar gruppen och särskilt utsatt tycks brandmästare Stefan Berg vara. Till gruppen ansluter den tidigare brandmannen, numera brandingenjören, Jessica Frank, som bland annat arbetar med brandorsaksutredningar. Dessa två personer bär båda på ärr när de möts, Stefan kämpar med ett smärtsamt uppbrott och Jessica brottas med spöken ur det förflutna. Tillsammans försöker de lösa gåtan.

Att debutera som författare i mitt i en pandemi är en utmaning. Hur har du upplevt situationen och vilka nya, kreativa vägar finns det att tillgå för att nå ut? 

▪️Oerhört frustrerande har det bitvis varit, det måste jag erkänna. Man debuterar bara en gång och att få ställa in släppfesten, inte möta läsarna fysiskt och att inte få se den verkliga effekten av de fina placeringar boken haft ute i butikerna har varit tungt. Men som tur är har det gått att ställa om till en del digitala event och ljudboken går bra! Jag har också fått ett väldigt fint mottagande av många 112-läsare som känner igen sig och tycker handlingen känns trovärdig, ett betyg som betyder mycket för mig då jag lagt ner ett enormt arbete på just research.

Du drev tidigare ett eget förlag och jobbar numera på Bonnierförlagen. Vad ska andra som längtar efter att debutera tänka på? Vad fångar förlagens uppmärksamhet? 

▪️Som alltid att hitta en unik röst och/eller en unik story (kombinationen är ju oslagbar). Det var så jag tänkte själv när jag fick idén till min serie, vad kan jag som ingen annan skriver om? Jo, jag kan väldigt mycket om brandväsendet och hur det är att arbeta på Sveriges mest aktiva brandstation – en mytomspunnen och spännande plats fylld med drama på daglig basis. Kika alltså gärna runt ute på marknaden och i de genrer du vill skriva, vad finns inte?

Har du några heta deckartips att bjuda på inför sommaren?

▪️ Jag har precis läst Arne Dahls Friheten – en oerhört välskriven och läskig historia med en klocka som obönhörligt tickar ner, och med en vändning på slutet som var oväntad. Arne Dahls tidigare böcker om A-grupper har varit en inspiration för mig när jag funderade på min serie, som också handlar om att följa en tajt arbetsgrupp där personliga relationer och utmaningar blir en del av storyn. Näst på tur blir Sofie Sarenbrandts senaste bok Mytomanen – henne har jag också följt sedan hon började skriva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.