En andra allians är den andra boken i serien som inleddes med boken Det första chiffret. Vi får här fortsätta följa Elisabeth, Signe och Iris som alla jobbar i det topphemliga kontoret för kodknäckare vid Karlaplan. Andra världskriget rasar nu för fullt och Sveriges neutrala roll är en balansgång på en knivsegg, men neutraliteten gör också Stockholm till en samlingsplats för spioner och uppgiftslämnare från världens alla hörn.

Även om huvudpersonerna i den här boken sticker ut som yrkesarbetande kvinnor i en tid när detta ännu inte var vanligt är det en intressant skildring av den tidstypiska kvinnorollen Denise Rudberg bjuder på. Framförallt visar hon hur den är i uppluckring och förändring, och hon gör det på ett väldigt lättillgängligt och medryckande sätt i och med att berättelsen förpackas som en roman. Signe, Iris och Elisabeth är också tre helt olika kvinnor som representerar skilda samhällsklasser, vilket skapar en bred variation som höjer berättelsen.

Förutom intresset det historiska temat och de engagerande kvinnoporträtten väcker är också En anda allians en tekniskt sett mycket välskriven roman. Denise Rudberg vet hur man fångar läsaren och berättar en god historia, för även den mest nervkittlande premiss behöver en skicklig författare för att komma till sin rätt. Det är fint att se att Denise Rudberg gör verklighetens kvinnliga förlagor och deras historia rättvisa i sin romansvit Kontrahenterna.

Utgiven av: Ester Bonnier/Bokförlaget Forum, 2020.

Betyg 4 av 5

2 reaktioner till “Recension: En andra allians av Denise Rudberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.