Foto: Ola Axman

Berätta lite om din nya bok Renoveringsobjekten. Vad handlar den om?

▪️Huvudpersonen Susanne är arkitekt och får ett uppdrag att rita om en gammal skofabrik i norra Roslagen till lyxkonferensanläggning. Till en början verkar det vara ett riktigt drömjobb. Men när ägarparet presenterar hela sin vision börjar Susanne ana oråd. Paret vill riva alla hus längs Fabriksgatan. Men det bor folk i de slitna husen. Susanne flyttar in på övervåningen till gamla Konsum på Fabriksgatan för att reka. Hon blir snart vän med sina nya grannar och uppdraget känns alltmer omöjligt … Susanne är exfru till Erik, den ena huvudpersonen i min förra roman Brevvännerna, och läsarna får träffa både honom och andra Söderbergabor från mina tidigare böcker.

Du är även aktuell med Brevvännerna som är en av tolv böcker som nominerats till Årets bok 2020. Hur känns det och vad betyder det för ditt författarskap att få en sådan nominering?

▪️Jag är så glad över nomineringen, för jag tror att den kan få även ”icke-feelgoodläsare” att upptäcka Brevvännerna. Och de läsarna kommer att inse att Brevvännerna är en kärleksroman, en landsbygdsskildring, ja, en helt vanlig roman. Som de kanske, kanske vågar tipsa vidare om till sina kompisar som också är ”icke-feelgoodläsare”, haha.

Böckerna utspelar sig i Roslagen. Vilken är din koppling dit och vad upplever du är tjusningen med dessa trakter? 

▪️Jag är uppvuxen på ett litet gammaldags drivet lantbruk i Roslagsbro i hjärtat av Roslagen. Sedan sex år tillbaka är jag återvändare. Numera finns inga kor på gården men vi har katten Putte, en suverän sorkjägare. Jag älskar min hembygd, som har vacker natur (men där det kan förekomma en viss rospiggsk trulighet). Gården är min plats på jorden. 

Du är en ”läsande förebild” i Bokmässan nystartade kampanj. Vad innebär det?

▪️ Bokmässan vill inspirera till läsning genom att lyfta fram läsande förebilder. Jag blev jätteglad när de frågade om jag ville vara med i kampanjen. Det jag vill sprida är det här: All läsning är bra och utvecklar dig som människa. Lyssna inte på andras åsikter om vad som är ”bra” eller ”dåligt”. Odla din egen smak och var stolt över din läsning!

Har du några fina feelgoodtips att dela med dig av inför sommaren?

▪️Då tipsar jag om två feelgoodromaner med känsla, mycket humor och ett njutbart språk: ”En dag, Jennifer” av Risto Pakarinen och ”Juni, juli, halva augusti” av Marie-Louise Marc. Och så vill jag tipsa alla som gärna läser på engelska om min amerikanska favoritförfattare Mary Kay Andrews. De flesta av hennes romaner utspelar sig i ljuvliga Savannah, Georgia. Börja med ”Savannah Blues”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.