Hela tjugoen stycken böcker om Maria Wern har det hunnit bli under de senaste två decennierna och Anna Jansson fortsätter leverera spänning i gotländska miljöer med jämna intervall. Årets bok heter Dödslistan och temat som genomsyrar berättelsen är våld och övergrepp mot kvinnor som leder till en gruvligt hämnd mot männen som begår brotten.

I centrum av berättelsen finner vi Agnes, en tjej i tjugoårsåldern som blivit utnyttjad av en äldre man under flera års tid. Hennes liv är nästintill slaget i spillror och hon vågar inte berätta för någon vad som pågår. Övergreppen leder till en destruktiv och nedåtgående spiral där Agnes tappar all självrespekt och känner att hon inte är värd riktig kärlek. Studier och relationen till kompisar och anhöriga blir lidande. Fram till den dag hon får en inbjudan till Facebookgruppen Ullsaxen. Där vågar hon för första gången öppna upp och lätta sitt hjärta. Strax därefter påträffas hennes plågoande död.

När det gäller att beskriva människors utsatthet på ett inkännande och empatisk sätt är Anna Jansson en mästare. Hon skriver ofta om vardagliga orättvisor och svek som kan driva en vanlig liten människa till bristningsgränsen, och hon gör det med sådan självklarhet eftersom hon alltid förmedlar de känslor och drivkrafter som leder fram till det oundvikliga. Anna Jansson fortsätter också att låta Maria Wern vara fast förankrad i samtiden trots all den tid som har gått sen den första boken släpptes. Mord- och hämndplaner smidda i en privat Facebookgrupp känns i våra dagar nästintill rimligt och helt rätt i tiden. Det som drar ner helhetsintrycket är alla de snåriga och osannolika kopplingarna kors och tvärs i persongalleriet. Även om det finns många gemensamma nämnare mellan människor på en mindre ort upplever jag att det denna gång blir en lite för tjock och snårig spindelväv av alla samband mellan poliser, mördare, brottsoffer och bifigurer.

Utgiven av: Norstedts, 2020.

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.