Förstfödd är en spänningsroman som utspelar sig i en fiktiv mellansvensk bruksort med namnet Bruksfallet. Många år tidigare, närmare bestämt i slutskedet av andra världskriget, självantäner en finsk soldat under ett farligt uppdrag och en hel by brinner ner till grunden. Händelsen tycks leva kvar i efterkommande generationer genom både arv och miljö, och förflyttar sig likt ringar på vattnet till Bruksfallet i nutid. Där går en mördare lös och gamla hemligheter tycks vara nära att flyta upp till ytan.

Förstfödd är en historia återberättad ur flera perspektiv, men de har alla den gemensamma nämnaren att karaktärerna är människor med en stor tyngd på sina axlar. Författarduon Joni Nykänen och Johannes Selåker har gjort ett grundligt jobb när de skapade dessa personligheter och det finns en trovärdighet hos dem tack vare alla dessa smällar som livet har gett dem. Gestaltningen av den slitna bruksorten präglad av förfall och utflyttning är också träffsäker. Den stämning och atmosfär man som läsare önskar sig i en riktig noir-thriller infinner sig. Spänningsintrigen kanske kunde ha spetsats till ytterligare, men Förstfödd är en mycket läsvärd debut där Nykänen & Selåker visar var skåpet ska stå och etablerar sitt författarskap på ett intressant sätt.

Utgiven av: Bokfabriken 2020.

Betyg: 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.