Kya Clark är bara ett barn när hennes mamma lämnar familjens skamfilade hem i träskmarkerna vid North Carolinas kust. Ganska snart därefter försvinner även hennes konstant berusade pappa och hon lämnas åt sitt öde. Kya präglas av våtmarken och djuren runtomkring blir hennes bästa vänner. I staden ser man med förakt på den förvildade träskflickan och när stadens mest populära man en dag hittas död i våtmarkerna är hon en given syndabock. Kya blir ställd inför rätta för mord och tvingas inse att stora delar av samhället har vänt sig emot henne.

Där kräftorna sjunger är en roman som väckt stor uppmärksamhet och lovordats i USA. Porträttet av den unga Kya som lämnas ensam åt ett liv i totalt utanförskap är gripande och detaljerat, men inte färgat av bitterhet. Även om Kya blir sviken och får sitt hjärta krossat har hon på sätt och vis allt det hon behöver runtomkring sig. Hon lever i samklang med naturen och känner till varenda art som existerar i våtmarkerna. Motsättningen finns aldrig hos Kya trots hennes utsatthet. Det är istället de andra som hetsar och hatar mot det som är annorlunda och bortom deras egen horisont.

Delia Owens debutroman är verkligen något alldeles extra. Det är en färgsprakande och mångbottnad berättelse som går rakt in i hjärtat. En perfekt avvägning i detaljrikedom och ett språk med litterära kvalitéer i kombination med en bred tillgänglighet gör den här boken till en helt magisk läsupplevelse. Där kräftorna sjunger utmärker sig som en av de bästa böckerna jag har läst på senare år.

Utgiven av: Ester Bonniers/Bokförlaget Forum, 2020. I översättning av: Cecilia Berglund Barklem.

Betyg 5+ av 5

5 reaktioner till “Recension: Där kräftorna sjunger av Delia Owens

  1. Så finstämd och detaljerad i berättelsen om människans natur i samklang med och kärlek till naturen och samtidigt så ledsam Jag blev så hängiven och nyfiken att jag inte kunde sluta läsa, en fantastisk bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.