Dödens flod är den irländska författaren Dervla McTiernans deckardebut och den första i en planerad serie om polisen Cormac Reilly som har återvänt till sin hemstad Galway. Historien tar sin början när han är helt nyutexaminerad som polis och kallas till en fastighet på landet där en kvinna påträffas död. Cormac ser till att barnen blir omhändertagna. Många år senare blir utredningen aktuell på nytt när pojken i familjen påträffas död.

Aisling och Jack är lyckliga, men med pågående studier till läkare respektive ingenjör är det inte helt optimalt att Aisling blir gravid. Strax därefter hittas Jack död i floden och polisen utreder fallet som ett självmord, men Aisling kan inte tro på att det verkligen ligger till så. När hans syster återvänder och Aisling får veta mer om Jacks bakgrund blir hon allt mer övertygad om att han i själva verket blev mördad.

Dödens flod är en stark deckardebut för alla läsare som älskar Tana French och skildringar av det moderna Irland. Dervla McTiernan skriver om samhällets baksida och en misär där barn hamnar i kläm, men hon gör det med värdighet och för att belysa de svagas situation. Det sociala engagemanget och problematiken kring exempelvis abortfrågan lyser igenom och höjer boken till en annan nivå. Deckargåtan är förvisso också spännande, men det är till stor del författarens ambition att skildra människoöden och det irländska samhället som är behållningen i Dödens flod. Det spretar kanske en liten aning, men Cormac Reilly är en stark huvudkaraktär och författaren har hittat en intressant vinkel för sitt berättande. Dervla McTiernan är definitivt ett namn att lägga på minnet när det gäller morgondagens internationella deckarstjärnor.

Utgiven av: Modernista, 2020. I översättning av Ylva Stålmarck.

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Recension: Dödens flod av Dervla McTiernan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.