9789146234845_200x_nej-och-ater-nej

Ingrid är så trött på allt. På eleverna i skolan, att varje morgon släpa sig upp ur sängen, på att ta hand om sina vuxna söners tvätt. Hon håller fasaden uppe och allt det hon egentligen tänker om människorna hon möter behåller hon inombords, trots att hon helst bara vill skrika diverse okvädningsord åt den unkna kollegan eller den självupptagna eleven som förväntar sig att bli curlad genom skolsystemet. I utkanten av allt detta finns hennes man Jan. Han har fått befordran och är allt mer frånvarande. Vad Ingrid inte anar är att Jan har en älskarinna. Den årliga julfesten slutade med att han hamnade i säng med sin femton år yngre kollega Hanne. Nu vet han varken ut eller in, för Hanne får honom att känna sig så mycket mera levande. Han bryter normen och det känns så otroligt bra. När Ingrid får veta vad som pågår är det till en början som att det inte kan rubba hennes stoiska, monotona rytm och effektivitet, men när fakta börjar sjunka in blir krisen mer påtaglig. Är deras äktenskap över nu och vad ska det bli av dem om de fortsätter på varsitt håll? Och finns det ens någon mening med att fortsätta då de så uppenbart drar åt två olika håll?

Nina Lykke har i en av vårens mest uppmärksammade romaner grävt ner sig riktigt djupt i det mänskliga psyket och vad som styr våra relationer. Det är en bitsk roman som gestaltar ett par i kris, men också dagens samhälle. Det kan tyckas som att allt kretsar kring Ingrid, Hanne och Jan vid en första anblick, men det här är lika mycket en berättelse om de förväntningar omgivningen har. De har ju alltid varit det perfekta paret, är det verkligen möjligt att kasta bort allt det för ett tillfälligt infall? Så ser de utomstående på saken, men bakgrunden större än så. Nina Lykke är en skarp iakttagare, hon fångar detaljerna och är stundtals ganska ironisk över hur vi håller på, vi västerlänningar som egentligen har det så bra. Boken är både en ögonöppnare och även ett utmärkt underlag för diskussioner. Författaren lyckas i Nej och åter nej väldigt väl med att spegla sin samtid. Hon ställer också en rad svåra frågor till läsaren. För vems skull gör vi egentligen saker? När är det dags att säga ifrån?

Att skriva en bok med humoristiska inslag är svårt. För mig blir Nina Lykkes iakttagelser pricksäkra, men jag hittar inte riktigt något att skratta åt. Alla parter i triangeldramat är i grunden mycket olyckliga. Däremot tycker jag att det är realistiskt, karaktärerna är komplexa och beter sig stundtals irrationellt. De beter sig liksom ytterst mänskligt, vilket får sägas vara ett högt betyg till en bok där människor står i fokus. Nej och åter nej är en mycket intressant berättelse som med sina många frågeställningar och moraliska dilemman passar utmärkt att diskutera i en bokcirkel. Jag kommer att bära med mig berättelsen länge, för den lämnar ett väldigt starkt avtryck.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2018. I översättning av: Lotta Eklund.

Finns hos: Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

2 reaktioner till “Årets bok 2018: Nej och åter nej av Nina Lykke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.