9789100172374_200x_kvinnan-i-fonstret

Anna Fox spenderar all sin tid i hemmet, hon lider av posttraumatiskt stressyndrom efter en omskakande händelse och får panikattacker av att gå utanför dörren. Dagarna flyter samman, dag skiljer sig inte mycket från natt och hennes kontakt med omvärlden är begränsad till ett chattforum. Den moderna tekniken gör att allt hon behöver går att beställa via nätet och få levererat till dörren. Anna älskar film och spenderar många timmar med att titta på klassiska rullar i svartvitt, men hennes förkärlek för Hitchcocks skräckscener kombinerade med rikliga mängder vin gör henne stundtals rädd och orolig. Hon tycker också om att studera människor genom kameraobjektivet, hon fantiserar kring det hon ser och bygger egna berättelser kring familjerna i husen runtomkring. En dag flyttar familjen Russell in mitt emot. Kort därefter blir Anna vittne till ett mord i familjens hem, men den döda kvinnan verkar aldrig ha existerat. Är det fantasin som spelar henne ett spratt?

Kvinnan i fönstret berättar en sorglig historia om en ensam kvinna som förlorat kontakten med omvärlden. Vad som egentligen har hänt henne vet vi inte, men att det är en omskakande händelse som ligger till grund för hennes diagnos förstår läsaren ganska omgående. Den utlösande faktorn som fått Anna att isolera sig uppdagas tids nog och med den tar berättelsen en helt oväntad vändning. Berättelsen är på komplex och bygd i flera lager, ingenting är självklart.

A J Finn är en mästare på att gestalta karaktärer och hans sätt att förmedla en klaustrofobisk känsla som kryper under huden är något utöver det vanliga. Du kommer aldrig att glömma Anna Fox, av flera skäl.  Annas intresse för film ger en naturlig öppning för att krydda berättelsen med referenser till många kultförklarade, klassiska filmer – något som jag tycker förhöjer läsupplevelsen ytterligare. Boken nominerades i veckan till läsarnas pris Årets bok 2018 och det är lätt att förstå varför. En filmatisering är också aktuell, vilket känns lite extra roligt med tanke på de ovan nämnda inslagen i berättelsen.

De senaste åren har så många böcker försökt efterlikna och jämförts med Gone Girl och Kvinnan på tåget att liknelsen för mig fått en nära på avskräckande effekt, många av böckerna är bra men bleknar i jämförelsen. Kvinnan i fönstret däremot spelar i en helt egen liga, boken är utläst på några timmar och lämnar mig totalt omskakad. A J Finn skapar en väldigt stark närvaro och låter inte några transportsträckor dra ner tempot. Det här är utan tvekan den vassaste thrillern jag har läst i år. Det är svårt att få superlativen att räcka till – så läs den!

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. I översättning av: Klara Lindell

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg  5 av 5

8 reaktioner till “Kvinnan i fönstret av A J Finn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.